Merel: gebruik gerust een app om te leren wat je ziet in de natuur

Langs de Vecht is de natuur nu misschien wel op z’n mooist. Zonde om dat ongezien aan je voorbij te laten gaan!

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

“Ik kwam vanuit Zwolle langs de Vecht naar Dalfsen gevlogen. Wat zijn die uiterwaarden prachtig! Het is één groot kleurenpalet van allerlei kruiden. Ik zag dat er ook een fietspad langsloopt. Die móeten mensen gaan fietsen een dezer dagen!”

Vol enthousiasme kwam Merel haar ervaring met de Vechtoevers delen. Als je zo vanuit de lucht kijkt, zie je goed het verschil tussen platteland dat zijn gang kan gaan (extensief gebruik) en platteland dat gebruikt wordt voor voedsel (intensief gebruik). Helemaal nu. Het eerste gras is alweer gemaaid. Maïs komt overal op. Op die gronden hebben boeren liever geen ‘ander spul’ staan. Dat is alleen maar concurrentie voor bij de productie van ons voedsel.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

Daar waar de kruiden welig tieren komt minder voedsel voor de mens van af, maar des te meer voor bijvoorbeeld insecten. Voor hen zijn al die bloemetjes een soort van Tafeltje Dekje!

We zien de pret in de kraaloogjes van Merel: “’t Is in de natuur eten en gegeten worden. Dus daar waar het eten voor insecten voor het oprapen ligt, daar moeten wij natuurlijk ook zijn. Om die insecten te eten! Zwaluwen plukken die beestjes zelfs gewoon uit de lucht. Daarom kun je aan de zwaluw zien wat voor weer het wordt. Bij naderende regen vliegen insecten laag, zwaluwen dus ook!”

Boterbloem, pinksterbloem en paardenbloem, die kennen we nog wel. Maar hoeveel andere kruiden zou jij herkennen? En insecten? Of vogels? Daar zijn heel handige apps voor. Zoek maar eens in je appstore. Bij de meesten maak je een foto en dan krijg je tekst en uitleg bij wat je ziet. Voor vogels heb je ook apps die geluid analyseren. Handig, want vaak hoor je vogels maar zie je ze niet.

Bij veel van die apps wordt er data verzameld. Jij wordt geïnformeerd waar je naar zit te kijken. De app slaat op waar en wanneer jij jouw waarneming deed. Dat levert heel nuttige gegevens op. Over hoe goed (of slecht) een bepaalde soort het op een bepaalde plaats doet. Meten is weten! Met die data kun je analyseren waar het goed gaat, maar ook waar het slecht gaat met de natuur.

Jij leert dus de natuur beter kennen en met ons allen krijgen we de natuur beter in zicht. Merel: “dan zou ik mensen aanraden langs de Vecht te beginnen want daar is heel veel waar te nemen. Dat zie je niet alleen vanuit de lucht, je kunt er ook van genieten als je over de Vechtdijk fietst of wandelt!”

Was getekend:

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden