Merel: “Als het gaat om een behaaglijke temperatuur hebben jullie mensen het lang zo makkelijk niet als ik hè? Mijn verentooi heeft stilstaande lucht en is waterafstotend. Ik kan de dag rond gewoon lekker buiten zijn. En jullie je huis maar warm stoken, potdicht stoppen en stoken. Denk er om dat je dan goed ventileert! Anders wordt het binnen veel te vochtig!”
En gelijk dat Merel heeft. De energiecoaches van de gemeente Dalfsen merken dat aan de vragen die binnenkomen. “Eerst vroegen mensen hoe ze hun huis het beste kunnen isoleren. Nu krijgen we veel vaker vragen hoe ze die onaangename trek kunnen voorkomen in een woning die al goed geïsoleerd is,” zegt Henk Luning.
Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar duurzame verhalen.
Vooral toen de gasprijs de bocht uitvloog wilden mensen maar al te graag isoleren. De investering was snel terugverdiend via een lagere energierekening. Maar het belang van ventilatie werd daarbij soms onderschat. Ook omdat je jezelf er niet zo bewust van bent hoeveel vocht je in een ruimte brengt. Bedenk dat je ‘s ochtends een stuk lichter bent dan ‘s avonds: vocht. En als jouw
regenjas niet goed ventileert wordt je tóch nat: zweet.
Merel: “Andere dieren regelen dat allemaal op gevoel. Een zwaan die met dit weer lekker ronddobbert op de vijver, een vos in zijn holletje, egels die de stofwisseling op koudbloedig zetten en mieren die een stabiele temperatuur hebben in hun hoop. Wíj kunnen allemaal ons eigen huisje bouwen. Jullie mensen zijn de enige diersoort waarvan de meesten geen idee hebben hoe dat
moet, laat staan hoe je dat gezond ventileert…”
Gelukkig zijn daar de energiecoaches die Dalfsenaren van goede raad en daad voorzien. Luning: “Over isoleren hoeven we steeds minder uitleg te geven, over ventileren des te vaker. Want hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe belangrijker ventilatie is. De vraag begint vaak bij een klacht over een nare koude trek. Dat is het gevolg van goede isolatie en slechte ventilatie: er is altijd wel een kiertje waardoor de lucht zijn weg vindt. Maar intussen is de binnenlucht dus te vochtig. Slecht voor je schilderwerk. Je krijgt er schimmels van. En al dat vocht moet je mee verwarmen!”
Wat te doen! Het begint bij het besef dat frisse lucht binnenhalen net zo belangrijk is als goed isoleren. Energiecoaches van de gemeente kunnen je goed advies geven hoe je dat doet.
Was getekend, Merel
