“Ik viel zowat uit de lucht van de week. Van een dikke azijnlucht. Was die meneer waar ik altijd een piertje tussen de stenen vandaan haal zijn eigen straatje aan het schoonvegen. Gelukkig niet met roundup. Maar wel met azijn. Dat is ook geen bestigheid hoor!”
Het klonk een beetje als een noodkreet waarmee Merel deze week aan kwam zetten. Vanuit de lucht zag ze weer een gezond eetplekje naar de gallemiezen geholpen worden. “Als jullie met roundup in de weer gaan blijft er voor mij niks te eten over. Maar denk nou niet dat azijn wél goed is!” roept Merel. En daar heeft ze wel gelijk in. Azijn is zelfs niet toegestaan! Kijk maar op de site van het RIVM. Azijn tegen onkruid en groene aanslag vormt een risico voor mens en milieu. Oei, niet alleen Merel heeft er dus last van. Wij ook.
Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar haar op zoek naar biodiverse verhalen.
Het gaat vooraI om ‘de werkzame stof’ azijnzuur. Als je azijn goed verdunt gaat het nog wel. Maar onderzoek toont aan dat we er maar een slag naar slaan. Beter een beetje meer, want azijn is toch niet gevaarlijk. Wèl dus!
Waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven – zegt het RIVM – leggen het lootje. Wijzelf komen er af met irritaties aan de ogen of erger, ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Onze longen houden er ook niet van.
En als het nu nog hielp… Maar dat doet het dus ook niet. Als je je netjes aan de voorschriften houdt, verleppen plantjes, maar de wortel gaat niet dood. ’t Groen is zo weer terug. Azijn bijt intussen wel de stenen in je straatje kapot. Daar worden ze oneffen van. En daar gaat dan weer meer van dat groen op zitten.
De hogedrukspuit dan maar? Mooi werk misschien. Maar je maakt er de stenen ook ruw en dus mos-, alg- en kruidvriendelijk mee.
“Wat een gedoetjes toch allemaal,” knikt Merel meewarig. Laat die straat toch. Kan het jou schelen wat de buurman ervan vindt. Spreek hem er liever op aan als híj zijn straatje staat schoon te vegen. Wijs hem er tijdens de buurt-BBQ maar op welke mooie plantjes er op jouw straat staan te shinen en hoeveel vogeltjes je daarom in de achtertuin hebt!
Was getekend, Merel