Meer streekproducten op de menukaart van grote organisaties in Salland

Interessant? Deel het artikel

Koen Olde Hanter lokaal eten

Zorginstellingen, ziekenhuizen, bedrijven en gemeenten in Overijssel moeten meer streekproducten gebruiken in de maaltijden die ze verzorgen. De provincie heeft Koen Olde Hanter aangesteld om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

De provincie wil de verkoop van streekproducten graag stimuleren, om onder meer onnodig transport met voedsel en grondstoffen te voorkomen. Daarnaast vindt de provincie het belangrijk dat er meer aandacht en waardering komt voor de producten van Overijsselse voedselproducenten.

De provincie wil in 2021 flinke stappen zetten om de afzet van lokaal voedsel te vergroten. “Er is veel gepraat, het is tijd voor actie”, aldus een enthousiaste Koen Olde Hanter die de taak van dealmaker op zich heeft genomen. Zijn opdracht is simpel: met zoveel mogelijk marktpartijen in gesprek gaan en deals sluiten. Deals die ertoe leiden dat meer streekproducten op de menukaart van bedrijfskantines belanden. “Geen enkele partij wordt uitgesloten; van horeca tot zorginstellingen en van overheden tot evenementen.” Op dit moment lopen er al gesprekken met onder andere gemeentes, het provinciehuis, zorginstellingen en verschillende onderwijsinstellingen. Aan het eind van het jaar moeten er twintig deals gesloten zijn.

Green deal
De inzet van de dealmaker sluit ook aan bij de Green Deal ‘catering overheidsorganisaties’ die Overijssel vorig jaar ondertekend heeft. Provincies en het Rijk hebben bij deze deal afgesproken meer lokale producten af te nemen voor de catering in eigen huis. De overheid wil zo het goede voorbeeld geven. Ook is afgesproken dat kennis en informatie die deze Green Deal oplevert beschikbaar wordt gesteld aan anderen. Belemmeringen in wet- en regelgeving moeten worden opgelost. Op dit moment maken korte voedselketens nog maar een klein deel uit van de totale voedselproductie (circa 3-5%, Wageningen University 2020). De dealmaker start op een moment dat er een oplevende interesse voor lokaal geproduceerd voedsel lijkt te zijn. Mede door de corona crisis zijn meer consumenten online of bij boerderijwinkels streekproducten gaan kopen. Er ligt nu een kans om het marktaandeel binnen vijf jaar te vergroten naar 25%.

Agro&Food programma
Met het Agro&Food programma wil Overijssel de overgang naar kringlooplandbouw en de verduurzaming van de voedselketen verder ondersteunen. Belangrijk daarbij is dat kringlooplandbouw agrariërs ook een goed inkomen biedt. In totaal is er binnen het Agro&Food programma € 6 miljoen beschikbaar.

Eerlijker verdienmodel
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher “Begin dit jaar heb ik aangekondigd concrete stappen te willen zetten voor een eerlijker verdienmodel voor boeren die duurzaam produceren. Inzet van de dealmaker is zo’n stap. Door streekproducten in meer kantines op de menukaart te zetten, komen meer consumenten met deze producten in aanraking. En dat vind ik belangrijk, want daarmee verwacht ik dat de waardering voor boeren toeneemt. Ondernemers die zich inspannen voor een gezond, smakelijk en duurzaam product. En die waardering is de basis voor een eerlijke prijs.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.