Dit toekomstperspectief is daarmee de eerste stap naar een uitvoeringsplan met concrete projecten. Plaatselijk Belang Marle heeft het Buurtschap Ontwikkelingsplan met inbreng van veel inwoners, van jong tot oud, tot stand gebracht en vroeg daarvoor begeleiding en ondersteuning van Stimuland. De Stimulanders Jacqueline en Joukje werkten daarvoor samen met het Plaatselijk Belang Marle en trokken een tijdje met de Marlenaren op.
Om tot een concreet buurtschapsplan te komen gingen ze, aan de hand van onze eigen WaardeWijzer, met bewoners in gesprek. De WaardeWijzer is een praktisch hulpmiddel om samen te bepalen wat de behoeften zijn, om doelen te stellen en acties te plannen. Het stimuleren van eigenaarschap én de bewoners zelf de regie laten behouden is hierbij heel belangrijk, want daardoor zullen ze ook in staat zijn om op toekomstige veranderingen te reageren.
Ideeën van jong en oud verzamelen
Samen met het bestuur van het Plaatselijk Belang trokken Jacqueline en Joukje de kar. ‘We organiseerden onder andere twee buurtavonden. Want als het over de toekomst van Marle gaat, dan moeten alle inwoners daarover kunnen meepraten’, leggen ze uit. ‘Tijdens de eerste buurtavond vroegen we de bewoners om te vertellen waar ze trots op zijn in Marle.
Daarnaast mochten ze al hun ideeën voor een toekomstbestendig Marle inbrengen; rijp en groen door elkaar.’ Wel werd vooraf door het Plaatselijk Belang een aantal spelregels meegegeven aan de bewoners, zodat er een helder toetsingskader was. Inwoners die niet bij de buurtavonden konden zijn, konden via de website hun ideeën inbrengen.
Om de jongeren in Marle ook actief bij het proces te betrekken, werd er ook een avond met de Christelijke Jongeren Vereniging (CJV) georganiseerd om hun input op te halen.
(lees verder onder afbeeldingen)
Stemmen voor een top 3
Na inventarisatie van alle 125 ideeën die via de buurtavonden, de website en de CJV waren binnen gekomen, werden er 6 thema’s benoemd:
- Wonen voor jong & oud
- Fysieke voorzieningen
- Inrichting buitenomgeving
- Zorg & oog voor elkaar
- Reuring
- Anders
‘Omdat democratie en participatie belangrijk is binnen een buurtschap of dorp, konden inwoners op de tweede buurtavond door middel van gekleurde post-it’s stemmen op de beste ideeën per thema. Het was mooi om te zien hoe er werd gewikt en gewogen en door de kleurtjes langzaam maar zeker duidelijk werd waar de voorkeur lag’, herinneren Jacqueline en Joukje zich. Ook nu konden inwoners via de website hun stem uitbrengen. En zo ontstond een top 3 van projecten per thema. Tijdens deze tweede buurtavond konden de aanwezigen zich ook aanmelden voor de werkroepen per project.
Trots op het resultaat!
Op basis van alle input werd het Buurtschap Ontwikkelingsplan geschreven dat op 12 juli 2024 door het Plaatselijk Belang aan alle inwoners van Marle werd gepresenteerd. Het werd een klein feestje, want dit succes moest natuurlijk gevierd worden. ‘In het Buurtschap Ontwikkelingsplan staan alle 17 projecten kort en bondig beschreven. Daarnaast hebben we ook een ‘praatplaat’ laten maken waarop de Marlenaren in één oogopslag kunnen zien waar Marle in de komende 10 jaar mee aan de slag gaat’, leggen Jacqueline en Joukje enthousiast uit. De praatplaat hangt zichtbaar voor iedereen in het buurthuis De Leemkamp.
Het Plaatselijk Belang Marle ziet het Buurtschap Ontwikkelingsplan als een katalysator voor medeverantwoordelijkheid en ‘samendoen’. Want, zo zeggen ze zelf; ‘Zo dôe-w det in Marle!’
Bekijk hier het Buurtschap Ontwikkelingsplan en de praatplaat.
Heb je vragen, of wil je meer weten of dit traject?
Neem contact op met Stimulander Jacqueline van Zeist 06-13 48 89 67
Website Stimuland