Sneeuwbeesten is een theaterprogramma van het muzikaal hoog geschoolde duo Maartje en Kine. Ze lopen wereldwijd winterrituelen langs. Daar heb je er veel van, ontstaan in tijden dat mensen niet zo zeker wisten dat die steeds korter wordende dagen ook wel weer eens langer zouden worden. Om dat lengen van de dagen een handje te helpen ontstonden er gebruiken om de goden gunstig te stemmen of de natuur te beïnvloeden, en tegelijk ook gewoontes om je sombere geest wat op te vrolijken. Muziek maken, dansen, drank erbij, seks en vuren, alles om de kwade geesten te verdrijven.
Met die ingrediënten kunnen Maartje en Kine goed uit voeten, waarbij de Noorse afkomst van Kine een handje helpt, want kortere dagen dan daar zijn er op 21 december niet op de wereld, dus rituelen te over.
Met kwalitatief hoogwaardige muziek (piano, viool, en laten we de accordeon niet vergeten), prachtige zang, maar tegelijk ook kolderieke sketchjes en heerlijke, gortdroge humor werden we zaterdagavond in het Hoftheater de wereld mee rond genomen.
We kregen trouwens ook uitleg waarom het Kerstfeest ieder jaar weer mislukt met aangebrand of te veel eten en ruzie met je schoonfamilie. Dat is gewoon traditie. Jozef had Maria een weekend mee uitgenomen, maar in plaats van paard en wagen kwam er een oude kar met een ezel ervoor voorgereden. Het hotel had alleen nog maar een schuur vrij met een bed van stro en een os in de hoek. De hele nacht brandde er een felle lamp. Toen Maria daar bevallen was, moest Jezus in een voerbak liggen en kwam er bezoek met goud, wierook en mirre, terwijl Jezus gewoon een rammelaar wilde! Nou, toen is Jozef er maar vandoor gegaan.
Aan het eind van dat verhaal liep daar ineens het podium vol met zangers en zangeressen van het Raalter popkoor MuSing (music and singing). Maartje en Kine vragen voor dit deel van hun optreden steeds een lokaal koor mee te doen. In Raalte hadden ze MuSing benaderd. Zo ontstond er een waarachtige kerstsfeer in de zaal. Met als thema de wapenstilstand tijdens kerstnacht in de Eerste Wereldoorlog. Engelse en Duitse soldaten speelden toen zelfs een potje voetbal. “De Duitsers wonnen, maar ze wisten toen nog niet dat ze later de oorlog zouden verliezen.”
(tekst gaat verder onder de foto)
Voor wie in de zaal was, wel even een voetnoot: de Kerstman is niet – zoals Maartje uitlegde – in 1931 door Coca-Cola bedacht. In dat jaar heeft die Amerikaanse suikerwaterfabriek de kerstman in haar reclame gefietst en er het uiterlijk aan gegeven zoals we dat nu kennen. De oorsprong van de kerstman is die van Santa Claus, Sint Nicolaas dus, die emigreerde van hier, meegereisd met Nederlandse gelukzoekers die in Amerika een beter leven zochten. Sinterklaas werd Santa Claus en Santa Claus werd de kerstman.