Lokaal Belang Raalte trekt zich het lot van de PAS melders aan

Na de Groningers aardbevingsslachtoffers en de mensen die de dupe zijn geworden van falend overheidsbeleid in de toeslagenaffaire dreigt er opnieuw een groep slachtoffer te worden van falend overheidsbeleid en het niet nakomen van beloftes en toezeggingen door Den Haag. Opnieuw dreigt het imago van de rijksoverheid als betrouwbare partner een flinke deuk op te lopen.

Interessant? Deel het artikel

© Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
© Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

Het gaat om de zogenaamde PAS melders die in het kader van het programma Programmatische Aanpak Stikstof volledig volgens de regels hebben gehandeld en in bijna alle gevallen hun bedrijf volledig legaal hebben uitgebreid.  Veelal om bedrijven met jonge gezinnen die dachten een bedrijf voor de toekomst te hebben. Nu hebben ze het vreselijke gevoel dat ze volledig aan hun lot worden over gelaten.

Waarbij de Haagse politici geen idee hebben wat voor spanning, stress en menselijk leed dit in hun gezinnen teweeg brengt. Er was toch beloofd dat als er stikstof ruimte vrij kwam deze bedrijven als eerste geholpen zouden worden en geldige vergunningen zouden krijgen.

Wat zien we gebeuren. De bedrijven van de PAS melders en hun gezinnen zitten al jaren op slot. Handhaving hangt als een zwaard van Damocles boven hun bedrijf en gezin. Bedrijfsontwikkeling staat volledig stil. Banken trekken zich terug omdat de toekomst onzeker is. Bedrijfsopvolging en bedrijfsovername staan stil.

Ondertussen zien we dat veel agrarische bedrijven stoppen, niet alleen in het kader van de landelijke opkoop regelingen LBV en LBV plus, maar ook op reguliere wijze hun bedrijf beëindigen. Wekelijks zien we echter in de media berichten over grote hoeveelheden stikstof die opgekocht worden om infrastructurele projecten of de uitbreiding van luchthavens als Schiphol vlot te trekken.

Dit voorjaar waren we een weekendje weg in Noord- Holland. Naast ons huisje een prachtig bijna nieuw melkvee bedrijf met een mooie stal maar geen koeien. Ik informeren hoe dat kon. Antwoordt alle rechten waren opgekocht door Schiphol.

Hoezo natuur herstel en problemen van PAS melders oplossen?

Gelukkig was het pas aan het eind van ons weekendje weg toen we het antwoord kregen.

Jan Schokker

Fractievoorzitter Lokaal Belang Raalte

Lokaal Belang logo

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.