Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen

Volg de voetsporen van onze bevrijders in 1945: 4 fietsroutes, 1 autoroute en 7 luisterplekken

Interessant? Deel het artikel

Canadese begraafplaats Holten
Canadese begraafplaats Holten

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Dankzij Liberation Route Europe zijn er op diverse plekken in Salland en Twente verhalen te beluisteren over de belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis. In de routebeschrijvingen en via luisterplekken zijn persoonlijke verhalen van de geallieerden en inwoners uit gemeenten Raalte, Olst-Wijhe, Hellendoorn, Twenterand, Wierden en Rijssen-Holten en Deventer te lezen en horen.

4 Overijsselse Liberation fietsroutes, 1 autoroute en 7 luisterplekken

In Overijssel zijn 4 fietsroutes en 1 autoroute ontwikkeld, die langs de luisterplekken leiden. Deze luisterplekken zijn te vinden in de regio’s Salland en Twente. De fietsroutes volgen de bewegwijzering van het fietsknooppuntensysteem en leiden langs oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en musea, die gerelateerd zijn aan de bevrijding van Salland en Twente. Op 7 luisterplekken is een indrukwekkend hoorspel te beluisteren over de belevenissen van één of meerdere personen tijdens de bevrijding van Salland en Twente in 1945.

Elke veldkei heeft een QR-code die met een smartphone te scannen is waarmee het verhaal beluisterd kan worden.

(lees verder onder afbeelding)

Onderduikershut Helhuizen Marketing Oost
Onderduikershut Helhuizen © Marketing Oost

De vier fietsroutes zijn:

  • Fietsroute 1: Deventer-Olst-Wijhe (60 kilometer)
  • Fietsroute 2: Raalte – Wijhe (55 kilometer)
  • Fietsroute 3: Hellendoorn – Rijssen-Holten (45 kilometer)
  • Fietsroute 4: Wierden-Twenterand-Hellendoorn (75 kilometer)
  • Er is ook een autoroute van 230 kilometer langs alle gedenk- en luisterplekken.
  • Om ook de wandelaars tegemoet te komen is er een wandelroute van 10 km gemaakt vanaf het station in Nijverdal. De route voert langs het Memory Vrijheidsmuseum en langs het rijkswerkkamp Twilhaar.

(lees verder onder afbeelding)

Memory Museum Nijverdal herdenkingsroute Marketing Oost
Memory Museum Nijverdal © Marketing Oost

Routeboekje met persoonlijke verhalen

In het routeboekje staat de beschrijving van de 4 fietsroutes en de autoroute. In het boekje worden de routes getoond en wordt de bevrijding van Salland en Twente extra levend door de indrukwekkende persoonlijke verhalen die beschreven staan in het boek.

Daarnaast staat er in het boekje een overzicht met bezienswaardigheden en tips voor overnachtingslocaties. De boekjes zijn te koop bij de VVV’s en Tourist Info’s in Salland en Twente voor € 1,50.

Meer informatie over alle routes en luisterplekken klik hier

Over Liberation Route Europe

De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en Overijssel richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van WOII een hoofdrol op het wereldtoneel. Liberation Route Europe volgt de voetsporen van de bevrijders en verbindt de mijlpalen van ons gedeelde verleden met het heden. In mei 1940 werd Overijssel net als de rest van Nederland door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi’s het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen.

Meer over de Liberation Route Europe klik hier

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.