Lezing Charles Groenhuijsen in een vol Holstohus in Olst

Journalist, auteur en TV- presentator Charles Groenhuijsen hield een lezing in het Holstohus over zijn nieuwe boek ‘De verdeelde staten van Amerika’. Bert Hinnen schreef daar een mooie recensie over.

Interessant? Deel het artikel

© Boekhandel Korten Olst
© Boekhandel Korten Olst

De bekende journalist en tv-presentator Groenhuijsen gaf een boeiende inkijk in de recente ontwikkelingen in de USA richting presidentverkiezingen in november dit jaar. Aan de hand van zijn recent verschenen boek analyseerde hij op een heldere wijze de politieke situatie.

Verrassend was wel dat hij dit op een bijzonder openhartige en persoonlijke wijze deed. Hij stak zijn afkeer tegen Trump niet onder stoelen of banken. Uiteraard sprak hij nu in een vrijere, minder objectieve rol dan als presentator in de nieuwsrubriek ‘Op 1’ op tv. Hoewel je dit niet van iedere presentator van dit wat ‘warrige’ programma kunt zeggen….

In zijn analyse plaatste hij Biden en Trump tegenover elkaar op diverse thema’s als extremisme, vluchtelingen, klimaat, godsdienst, abortus, buitenlandpolitiek en economie. De hoge leeftijd van de kandidaten zal zeker een rol gaan spelen bij de keuze van het electoraat. Duidelijk wordt dat de discussie door de grote tegenstellingen onder de bevolking steeds meer polariseert. Door het Amerikaanse, inmiddels toch wel steeds meer ondemocratisch te noemen, verkiezingssysteem met twee partijen, is er nauwelijks een genuanceerde en inhoudelijke discussie meer mogelijk.

Positieve effecten onder Biden, als een groeiende economie en afnemende werkloosheid, komen in de discussie nauwelijks nog aan bod. Maar ook Biden heeft steken laten vallen in de maatregelen tegen illegale immigratie. Bovendien moet Biden op eieren lopen als het gaat om de positionering richting Israël en Oekraïne. Sommige standpunten lopen dwars door de achterbannen van de partijen heen.

Groenhuijsen gaf aan dat Trump in feite kan reageren zoals hij wil, zonder op gefundeerde kritiek in te gaan. Met ‘oneliners’, het wegwuiven en schermen met ‘privézaak’ weet hij de rechtse kiezers opnieuw aan zich te binden. Naarmate de verkiezingen naderen zal de komende ongekend harde campagne alleen maar meer escaleren. Het is dan ook zeer onzeker wie uiteindelijk zal winnen. De huidige peilingen zeggen nog weinig, de laatste weken voor de stemmingen zullen bepalend zijn. Afhankelijk van de dan actuele situatie en standpunten daarover.

In de discussie met de zaal ging G. nog wat dieper in over de kansen en bedreigingen bij de winst van de een of de ander. Bij een mogelijke grote overwinning van Biden is er een behoorlijk risico dat de extreme groepen binnen de Republikeinse partij nog agressieve zullen reageren als de aanval op het Capitool in januari 2021. Met alle mogelijke gevolgen ..

Bij een overwinning van Trump zal deze zich nog meer manifesteren als een nationalistische keiharde politicus met ‘dictatoriale trekken’. Door zich verder te isoleren van Europa en de wereld zou dit tot een grote economische recessie kunnen leiden en gevaarlijke spanningen in de wereldvrede, aldus G.

Het Nut en UtHuus in Olst hebben met de organisatie van deze avond, met een volle geïnteresseerde zaal, een voltreffer geplaatst.

Charles Groenhuijsen Bert Hinnen
Charles Groenhuijsen

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.