Laten we er vannacht een joelfeest van maken, want er komt weer leven in de natuur

Straks beginnen we een nieuwe kalender, een nieuw jaar. Dat valt niet toevallig samen met het lengen van de dagen. Natuurvolkeren hebben dat zo bedacht. Het is voor tijd voor nieuw leven.

Interessant? Deel het artikel

Agnes 221207 vuur

In deze donkere dagen is de natuur op zijn doodst. En dat is precies de bedoeling. Want alleen afsterven maakt het mogelijk verder te leven. Niet de plant of het dier zelf, maar de nakomeling. De bedoeling van het leven op aarde is geboren worden, zorgen voor nakomelingen en dan zelf weer weggaan. Mensen hebben het daar vooral moeilijk mee. Die hebben de natuur nogal naar hun hand gezet. Zij houden dieren in megastallen en blazen blad en proberen zelf met kunst- en vliegwerk vooral maar niet dood te gaan.

Salland Zoemt heeft een appgroep waarin deskundigen elkaar op de hoogte houden wat er in de natuur speelt. Deze week boog de discussie een verrassende kant op: in de natuur en bij vroegere natuurvolkeren is dood het begin van nieuw leven.

Als jij de natuur ook iets ziet doen, mail het ons naar info@hierinsalland.nl

Christenen hebben de natuurrituelen gekaapt

Voordat Josef en Maria in de herberg geweigerd werden, dus voordat de jaartelling begon en voordat er sprake was van christendom, kenden Scandinavische landen het Joelfeest. Dat feest werd gehouden tijdens de winterzonnewende, dus ergens in de buurt van dagen die in plaats van korter, juist weer langer worden. Het christendom probeerde ‘heidenen’ tot het geloof over te halen door hun feesten te integreren in het verhaal van het chistendom. Ze hebben Jezus in die tijd laten geboren en coveren de donkere dagen door het te rekken tot 6 januari, als de drie koningen bij de kribbe aankomen. Die volgden een opvallend felle ster aan de hemel. Dat klopt. Het waren Jupiter en Venus die precies achter elkaar stonden op 6 januari van het jaar 0.

Het aller donkerste moment van het jaar was voor natuurvolkeren een uiterst belangrijk moment. Ze zagen de zon als een geest en stel je nu eens voor dat die geest niet van plan was de dagen weer te lengen… Om de zon aan te moedigen, werden uitgebreide ceremoniën gevoerd, vuren ontstoken en rituele liederen gezongen en gespeeld. Zo tegen 25 december vertrouwde men er op dat het ook dit jaar weer goed zou komen. De goden verzoeken, dat bleek te helpen. Want het kwam ieder jaar weer goed!

Joelfeesten

Joelfeesten waren daarom populair. De joelfeesten werden op die manier een onderdeel van allerlei feesten tussen 25 december en 6 januari. Het waren feesten waarbij er gedanst werd rondom een boom. Dansend werd er gezongen om vruchtbaarheid en met lawaai werden boosaardige geesten verjaagd die met de zon aan de haal waren gegaan. ‘Als jullie met ons kerstfeest meedoen en christen worden, mogen jullie een aantal van jullie gebruiken in ons geloof foezelen’, moet ongeveer de deal zijn geweest met de natuurvolkeren en vermoedelijk hadden ze niet veel keus tegenover de speer van de missionaris.
Sinterklaas, de kerstman, een kerstboom, lieve cadeautjes en vuurwerk, het is allemaal onderdeel van hoe we nu de donkere dagen met zijn christelijke kerstfeest vieren.

Op onze Kruistochten hebben we het geloof de hele wereld ingevochten en daarom is in andere delen van de wereld ons feest rondom de donkere dagen verworden tot een kerstfeest dat daar helemaal los van kan staan.

Het geeft ook wel aan hoe wij in onze cultuur ons veel minder bewust zijn van natuurlijke elementen. De subtiele kenmerken van de verschillende kosmische en aardse krachten zijn verworden tot commerciële feesten.
Om de wereld te redden, moeten we de inheemse volkeren redden. Daarmee beschermen we ook onszelf, want dat geeft ons de verbinding met onze ware natuur terug, zodat de technologie ons niet helemaal op slot zet.
Hoe vroeger de Egyptenaren, Grieken, Maya’s, Azteken, Kelten en Germanen zich verhielden tot licht en donker, tot leven en dood als onderdeel van de cyclus van het leven, dan ga je je er ook heel anders toe verhouden. Dan is dood niet alleen letterlijk een eind, maar ook figuurlijk een begin.

Het nieuwe jaar is dus niet alleen zo maar een nieuw kalenderjaar. Een jaar is ooit opgeknipt in maanden en dagen om iedere keer weer precies op 0 uit te komen. Daarbij werd het donkerste moment als begin gekozen, zodat iedere keer de cirkel aan het eind van het jaar weer rond was.

Daar hadden ze in het begin wel een foutje meegemaakt. Met om de drie jaar een extra schrikkeldag kwamen ze na 365 dagen en af en toe er eentje bij niet goed uit. Toen dat hersteld werd weigerde onder andere de Russisch Orthodoxe kerk haar Kerstdatum aan te passen. In Rusland is het op 7 en 8 januari daarom pas Kerstfeest.

De sterrenhemel van 900 jaar geleden

En wat als we Raalte dat straks 900 jaar bestaat, de sterrenhemel van 900 jaar geleden teruggeven… hoe cool is dat als cadeau. Daarvoor hoeven we alleen maar overal het licht uit te doen!

Laten we daar vannacht mee beginnen. Laten we er alvast een Joelfeest van maken.
De beste wensen van de natuur-denktank van SallandZoemt

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.