Idealiter zou de biologische landbouw koploper moeten zijn in de aanpak van herstel van de biodiversiteit. Deze boeren gebruiken immers al geen kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Helaas is het aandeel van die biologische landbouw in Nederland maar 3,85%. Volgens de ambitie van de Europese Commissie zou dat in 2030 25% moeten zijn. Minister Adema komt voor Nederland niet verder dan 15% in 2030.
Dat doel staat in het onlangs gepubliceerde Actieplan biologische landbouw. Een plan dat Nederland naar Europese afspraken heeft moeten maken. Positief is dat het plan er nu ligt, maar daarmee is het goede nieuws ook wel benoemd. Het plan staat vol met aansporingen aan andere partijen om de biologische landbouw te stimuleren, maar de invulling van de eigen rol van de overheid blijft heel beperkt en bovendien blijft de belangrijkste drempel om bio te laten groeien een groot vraagteken: hoe zorgen we ervoor dat bio betaalbaar wordt?
Als dat probleem niet wordt opgelost, bijvoorbeeld door de 6,5 miljard jaarlijkse maatschappelijke schade (bron Planbureau voor de Leefomgeving) die de reguliere landbouw veroorzaakt te verwerken in de prijs van dat voedsel, of door bio goedkoper te maken met hulp van tijdelijke overheidssubsidies, dan zal de biologische landbouw in Nederland marginaal blijven. En dat is doodzonde.
Klik hier voor de complete nieuwsbrief
|