Koen Olde Hanter gaat in Salland kijken hoe hij organisaties als gemeenten, maar ook zorginstellingen bij het bereiden van eten vooral lokaal voedsel kan laten gebruiken. Koen probeert daarbij vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Een dealmaker dus. Koen stelt zich in deze column voor. Als hij deals gesloten heeft komt hij daar hier verder over vertellen.
Even voorstellen
Ik ben Koen Olde Hanter, Dealmaker Korte Keten bij de Provincie Overijssel. Verder ben ik eigenaar van Aanstreekelijk waar ik al meer dan twee jaar podium geef aan streekproducten in Twente. Vanuit mijn opleiding ben ik milieukundige en afgestuurd op klimaat aan de Radboud universiteit in Nijmegen.
De Dealmaker
De laatste jaren is er veel op de aanbodkant van lokaal voedsel gericht, hierdoor zijn er veel heel mooie initiatieven ontstaan om de krachten van boeren en producenten te bundelen. Dit is zeker niet zonder resultaat geweest, het laatste jaar zijn sommige van deze initiatieven enorm gegroeid. Echter blijft het aandeel van lokaal voedsel in de gehele markt nog flink achter en daarom gaat de Dealmaker zich richten op de vraagkant. Bij organisaties als gemeentes, verzorgingstehuizen, grote bedrijfskantines, maar ook evenementcateraars en horeca liggen kansen om meer gebruik te maken van een lokaal aanbod. Dit willen we bewerkstelligen door deals te gaan sluiten met deze organisaties. Hoewel de deals voor een deel maatwerk zullen zijn, ten slotte is de vraag van een ziekenhuis heel anders dan de vraag van een evenementcateraar, is de rode lijn dat 20%-25% van het aanbod lokaal moet worden. Door deze deals publiek te maken kunnen organisaties laten zien dat ze investeren in de regio. Het doel is om aan het eind van het jaar 20 deals te hebben staan. Dit is ambitieus, maar ambities moeten er ook zijn!
De korte keten is geen doel op zich, het is een middel om te komen tot een duurzamer landbouwlandschap. Binnen een korte keten blijft er meer geld over de boer waardoor er ruimte komt voor deze boer om te investeren in biologische opties, natuur inclusieve opties of kringlooplandbouw opties. Een boer in het rood kan niet investeren in groen.
Salland
In Salland zelf lopen inmiddels al meerdere gesprekken in verschillende stadia met zowel leveranciers als afnemers. Er wordt hard gewerkt om de verschillende producenten in beeld te krijgen, dit schiet al enorm op mede dankzij het dichte netwerk binnen de regio en de welwillendheid om contacten te delen. Aan de afnemerskant kijken we natuurlijk als eerste naar ons eigen provinciehuis en hier worden op moment van schrijven enorme stappen gezet om meer lokaal voedsel binnen het provinciehuis te krijgen. Verder zijn er ingangen bij onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en zorginstellingen, maar er mogen er altijd meer bij. Mochten er nou potentiele afnemers of producenten meer willen weten roep ik ze ook van harte op om contact op te nemen. Het is tijd om écht stappen te zetten!
Achtergrond
Ik probeer zelf een verbindende factor te zijn tussen milieu en de boer. Te vaak wijzen ze ze naar elkaar als boeman, terwijl als je goed luistert ze beide hetzelfde willen; een gezond en duurzaam boeren landschap. De meeste voorvechters voor een beter milieu willen de boeren helemaal niet kwijt, maar willen graag een betere balans tussen landbouw en natuur en de meeste boeren die ik ken willen best veranderen, maar dan moet daar wel een verdienmodel tegenover staan. Dit zijn geen tegenstellingen, beide willen hetzelfde en de korte keten is een heel mooi middel om dit te bereiken. Door met elkaar samen te werken en naar elkaar te luisteren kunnen er enorme stappen gezet worden.