K.eetmee: Wintersalade

Natuurvoedingskundige Cathy Verschoor verdiept zich in alles wat met gezonde voeding samenhangt en publiceert hierover via haar platform K.eetmee.

Interessant? Deel het artikel

Keetmee 230319 wintersalade

Het is altijd wel even een dingetje in de winter: wat eet je als salade als er alleen nog maar robuuste wintergroenten zijn en geen frisse blaadjes? Gelukkig is er winterpostelein om ons door de barre maanden heen te helpen: vol met vitamine C en ijzer en een lekker knappertje. Veel tuinders hebben deze in de kas maar daar wordt in het vroege voorjaar weer nieuwe gewassen gezaaid. Exit winterpostelein…. Met de wintergroenten valt gelukkig ook nog te varieren, je kunt deze ook als salade te gebruiken.

Een bekende is natuurlijk koolsalade (coleslaw): niet alleen lekker voor bij de BBQ maar het hele jaar door te maken met de kolen die dan beschikbaar zijn. Je maakt hem heel makkelijk door kool fijn te snijden en te mengen met een mayo/yoghurt dressing. Het zelfde kun je doen met knolselderij (je weet wel, sellerie salade die je vroeger kant en klaar in zo’n plastic bakje kocht). Die maak je nu dus makkelijk zelf.

Recept

Afgelopen week maakte ik deze wintersalade van rauwe boerenkool. Dat was voor sommige mensen echt wel even slikken, of eh kauwen. ‘Ligt dat niet zwaar op de maag, zo’n rauwe hap?’ Het geheim zit ‘m in de citroensap: daarmee masseer je de boerenkool bladeren zodat ze zacht en mals worden. Vul aan met geroosterde noten, gewelde rozijnen en pittige kaas en je hebt een heerlijke winterse salade.

Ingrediënten:

  • 50 gr walnoten stukjes
  • 50 gr rozijnen
  • 1 el citroensap of appelazijn
  • 15 gr broodkruimels (of paneermeel) vervang door gemalen zonnebloempitten
  • 1 teentje knoflook (klein)
  • grof zeezout
  • 3 el olijfolie
  • 1 bos palmkool/ boerenkool (400 gram)*
  • 50 gr pecorino kaas
  • citroensap (van 1 citroen)
  • peper

Voorbereiding:

  • rooster de walnoten in de oven (175C) ong 10 minuten en laat afkoelen
  • rasp de citroen, pers deze uit
  • Verhit het sap in een pannetje met de rozijnen
  • Laat ongeveer 5 minuten wellen, dan in het vocht afkoelen
  • Giet de rozijnen af en bewaar het vocht
  • Bak de broodkruimels in een koekenpan (met olijfolie), rasp de knoflook erboven en bak even mee
  • Voeg grof zeezout toe
  • Was de kool en laat uitlekken
  • Ris de boeren-, of palmkool van de nerf, rol of en snij fijner met een koksmes

Salade samenstellen

  • Doe de kool in een grote kom en giet de overgebleven citroensap erover, een scheut olijfolie en een tl zout. Masseer met je hand alles goed door
  • Voeg de overige ingrediënten toe (m.u.v. het broodkruim) meng alles goed en laat even staan
  • Breng over in een serveerschaal en strooi het broodkruim erover
  • Proef of de salade op smaak is, voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe

 

Website K.eetmee

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *