Keetmee: Inspiratie, recepten, praktische tips, workshops en het incidentele eco-rant voor gezond en lekker eten

Cathy Verschoor van K.eetmee zal regelmatig heerlijke recepten publiceren op HierInSalland. Vandaag haar eerste recept: Groenten Beignets.

Interessant? Deel het artikel

cathy verschoor eigen foto
Foto: Saskia op de Weegh

Natuurlijk wil je, net als ik, ook elke dag lekker en gezond eten. En liefst een beetje duurzaam ook, want het klimaat en zo. Maar ja, je weet hoe het gaat ‘life gets in the way’. Je hebt het druk met werk en gezin. Of het ontbreekt je domweg aan inspiratie. En doordeweeks wil je zeker niet eerst allerlei recepten doorspitten voor je naar de supermarkt gaat. En dan ook nog eens lang in de keuken staan. Je neemt je iedere keer voor in het weekend wel uitgebreid te koken… Want eigenlijk vind je koken best leuk. En je gezondheid heel belangrijk, zeker nu je wat ouder wordt. Ook wil je (vaker) vegetarisch eten. Maar hoe doe je dat, goed en gevarieerd zonder terug te vallen op de vleesvervangers? Mag het ook een beetje simpel, lekker en vooral ook LEUK zijn? Het leven is al ingewikkeld genoeg.

Wil jij ook..

  • vaker vegetarisch koken?
  • meer avontuur op je bord?
  • met plezier en zelfvertrouwen in de keuken staan?
  • kiezen voor echt, gezond eten?
  • lekker eten zonder zorgen?
  • puur koken zonder pakjes en zakjes?

Zorg voor jezelf en zorg voor de aarde. Voor meer info klik hier.

Groenten Beignets

Als je dan toch aan het bakken bent… waarom dan niet deze verrukkelijke groenten beignets gemaakt. En ja, het werkt ongeveer hetzelfde als bij het maken van appelflappen: je haalt stukken in dit geval groenten door een dun beslagje en frituurt deze kort in hete olie. Het resultaat is een snack met een licht en superkrokant korstje. Het is echt heel makkelijk, snel en een heerlijke manier van groenten bereiden. Easy peasy Japoneasy

Tempura heet het gerecht èn de manier van bereiden. We kennen het uit de Japanse keuken maar die blijkt het weer van de Portugezen te hebben overgenomen. En in India heet deze gefrituurde snack Pakora. Ik mocht er onlangs (weer) kennis mee maken tijdens een workshop Vedisch koken. Het principe is het zelfde: je maakt een dun beslagje van bloem en (koud) water en zout. Soms wordt er ei of bakpoeder toegevoegd maar noodzakelijk is het niet. Het verschil zit m in het type deeg en de toegevoegde kruiden. In de Vedische keuken gebruik je kikkererwtenmeel en geen ei. Dit maakt het gerechtje gelijk ook veganistisch en glutenvrij.

Groenten
Pruikzwam
Pruikzwam

Zelf werd ik geïnspireerd door deze prachtig pruikzwam (paddenstoel) maar je kunt bijna alle soorten groenten gebruiken. Extra geschikt zijn wortel, knolselderij, aubergine, aardappel, ui, pompoen, bloemkool, paprika etc. Snijd de groenten in plakken, repen, roosjes of ringen. Niet te dik, het moet wel tamelijk snel gaar kunnen worden, maar ook niet te klein. Het is leuk om meerdere soorten groenten te gebruiken.

 

Wat echt essentieel is voor knapperige en niet vette beignets: Het water voor het beslag moet ijskoud zijn en de olie op de juiste temperatuur (1750-1800C).

De juiste olie is ook zo’n dingetje: volgens de dames in de Trouw (en ook de Vedische kookjuf) gebruik je liefst rijstolie om te frituren: voornamelijk onverzadigd vet met een hoog walmpunt. Dat laatste is belangrijk. Bij een laag walmpunt slaan er ongezonde roetdeeltjes neer. Kokosolie, ghee (geklaarde boter) of reuzel is ook een optie, maar dat vet is dan weer verzadigd. Zelf heb ik altijd geleerd dat je prima zonnebloemolie kunt gebruiken mits high oleïc (ofwel een variant met hoog percentage oliezuur, staat op de verpakking). Deze is èn plantaardig, onverzadigd en heel goed te verhitten. Rijstolie kon ik alleen in kleine verpakking bij de toko verkrijgen en is dan niet biologisch.

Pakora’s (vegan en glutenvrij)
  • 300 gr. kikkererwtenmeel (of half bloem, half kikkererwten- of rijstmeel)
  • 3 tl zout
  • 1- 2 tl kruiden: kurkuma / kerriemengsel (geeft mooi gele kleur) of (gerookte) paprika, chilipoeder
  • 4 dl koud water (koolzuurhoudend water wekt nog beter!)
  • 700 gr. groenten gesneden in hapklare stukken
  • olie om in te frituren (hoeveelheid afhankelijk van de pan. De groenten moet helemaal onder kunnen dompelen)
Bereiding

Doe het meel in een kom, meng zout en kruiden erdoor. Klop met de garde het ijskoude water er langzaam door totdat je een dun beslag hebt. Zet eventueel het beslag nog even in de koelkast tot je klaar bent om te bakken. Snijd alle groenten, hou de soorten apart.

Verhit de olie in een (wok)pan tot 1750-1800C . (de olie is heet genoeg als een druppel beslag direct naar boven komt).
Haal het beslag uit de koelkast. Doe een handvol groenten in beslag en meng tot ze helemaal bedekt zijn (als het beslag te dik is, voeg je wat water toe). Haal de groenten uit het beslag en laat de stukken een voor een voorzichtig in het vet glijden totdat de oppervlakte bedekt is. Zet vlam lager voordat de olie begint te roken. Bak de groenten totdat ze goudbruin en krokant zijn en laat ze uitlekken. Doe dit totdat alle groenten gebakken zijn.

Serveren

Pakora of tempura serveer je liefst zo snel mogelijk na het bakken. Dan zijn de hapjes nog warm en knisperig. Serveer ze met een dip van raita (yoghurt basis), chutney of soyasaus.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.