Joop van der Wal: De eerste stap

Interessant? Deel het artikel

pixabay

U hebt hem hopelijk ook gezien, de oproep van Groen-Links om in de Gemeente Olst-Wijhe de klimaatcrisis uit te roepen. Het lijkt een beetje een gratuite oproep met de verkiezingen in het vooruitzicht. Dat er iets aan de hand is met ons klimaat krijgen we al sinds vijftig jaar te horen (Club van Rome). Je zou dus denken dat iedereen intussen snapt dat het met het klimaat niet echt de goede kant op gaat. O ja? Denk je dat iedereen dat snapt? Nou, ik heb daar wel wat bedenkingen bij omdat iedereen daar zo zijn eigen gedachten bij heeft.

Wat bedoelen we precies als we roepen dat er een klimaatcrisis is? Gaat het over het teveel aan fijnstof in de lucht? Over een teveel aan uitstoot van stikstofhoudende stoffen? Gaat het over de verontreiniging van grond? Van bodemwater? Van de oceaan? Zit er teveel CO2 in de lucht? Gaat het over de opwarming van de aarde? Of bedoel je het plasticprobleem?

Op mijn recente reis over de oceaan heb ik minstens vijf lezingen aangehoord over wat er aan de hand is met de opwarming van de aarde, hoe de oceaanstromingen het klimaat en het weer beïnvloeden en over hoe onzorgvuldig de mensheid omspringt met de hoeveelheid plastic die geproduceerd wordt.

Ik leerde dat natuurlijke materialen, zij het allemaal in verschillend tempo, door de natuur kunnen worden verwerkt tot herbruikbare onderdelen. Ik hoorde ook weer dat plastic vrijwel niet vergaat. Van alle plastic is sinds de start van de productie waarschijnlijk 90% (negentig procent!) nog ergens aanwezig. En we gaan zo slordig met ons afval om dat van de tientallen miljoenen tonnen plastic die worden geproduceerd jaarlijks 10.000.000 ton in het oppervlaktewater terechtkomt. Ja, het staat er echt: tien miljoen ton plastic in de oceaan!

Van de drijvende ‘eilanden’ van plastic zien we foto’s, maar het is ver weg. Onlangs stond in The Guardian (een Britse krant) een verwijzing naar een artikel uit de Journal of Environmental Science & Technology. Ze vergeleken de stoelgang van 50 gezonde mensen met die van 52 mensen met IBD, een chronische darmontsteking. Ze vonden dat in de IBD-groep de stoelgang meer microplastic deeltjes bevat. Er is meer onderzoek nodig, maar het begint er op te lijken dat we in onze eigen gezondheid iets gaan merken van het tot nu toe ver-van-mijn-bed probleem in de oceaan.

Dat we op een meer verantwoorde manier zullen moeten leren omgaan met plastic staat voor mij als een paal boven water. Of we daarvoor een crisis moeten uitroepen weet ik niet, maar dat het tijd wordt dat we met dit probleem serieus omgaan lijkt mij duidelijk. Concreet? Neem zelf bakjes of netjes of tassen mee als u boodschappen doet. En plastic hoort in de afvalbak, niet op straat.

Klein beginnen loont, maar als je de eerste stap niet zet, komen we nergens.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden