Joke Proper: Hakseldag

Beeldend kunstenaar en columnist Joke Proper stelt de vraag 'Heb jij wel eens van hakseldag gehoord?'

Interessant? Deel het artikel

Heeten

Heb jij wel eens van hakseldag gehoord? Nee? Wij ook niet …tot vandaag. M. en ik besluiten nog even een ritje te maken met onze oldtimer. Het weer is onverwachts prachtig. Niet te warm niet te koud, een perfecte dag om open te rijden. M. haalt snel de MG van stal en daar ronken we mooi over de landweggetjes in Salland. We rijden richting Holterberg want de heide bloeit maar 1 keer per jaar en dat is .. vandaag! We gaan langs een speeltuin die in geen 50 jaar is veranderd, zo’n ouderwetse traditionele weet je wel? “Af en toe gaan pa en moe met ons naar de speeltuin toe”, het liedje van vroeger geeft een blij gevoel. Wat is Salland toch mooi.

Onderweg komen we meerdere oldtimers tegen, er blijkt zowaar een oldtimertocht te zijn. Het zwaaimoment hoort daar altijd bij. Als mg liefhebbers groet je elkaar. Genieten.

M. en ik zien van alles onderweg. De groene lanen die meer op een tunnel van bladeren lijken waar je feestelijk onder door mag rijden. Een veld vol gladiolen, ik denk meteen aan de Nijmeegse vierdaagse. Wij voelen ons “Via Gladiola” in ons oudje. Ze rijdt als een zonnetje.

We zoeven langs een enorme lege weide met afzetlint. Geen crime scene, maar een feestterrein. Dan zien we een bord “Nieuw Heeten 100 jaar” en overal gekleurde vlaggen. Je kunt zien dat deze buurtschap de huizen saamhorig hebben versierd. We zien witte fietsen met feestelijke bloemenmanden er aan. Wat leuk, het hele dorp doet mee. Nieuwe Heeten is klein maar groots in haar feesten dat zie je zo. Daar word je vrolijk van.

De heide is prachtig en alweer bijna op haar retour, dus rijden we heen en weer over de Sallandse berg om optimaal van het uitzicht te genieten. Op een bord staat hakseldag aangekondigd, weer een evenement. Ik moet wel even googelen wat er dan precies gehakseld gaat worden; het is de mais die er die dag af gaat. De mais gaat er feestelijk af, met hele mooie oude oldtimertrekkers en machines.

Als de mais er af is dan ziet het Sallandse landschap er ineens heel anders uit… de opmaat naar de herfst en winter… wat gaat het allemaal toch snel. Gelukkig is Salland in alle seizoenen prachtig.

                                                  En morgen is het hakseldag, wat wil een mens nog meer?

 

Website Proper Art

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Joke Proper: Mama’s bloementuin

Lees verder »

Joke Proper: Guilty pleasures

Lees verder »

Joke Proper: Geritsel in de keuken

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *