Jan Overesch: Kaping van het platteland in volle gang

Biologische boer en winkeleigenaar Jan Overesch uit Raalte maakt zich ernstig zorgen over ontwikkelingen in ons prachtige buitengebied

Interessant? Deel het artikel

jan overesch
Foto: Vincent Hartman

Terwijl de aarde piept en kraakt proberen politieke partijen, landbouwmedia,  erfbetreders en LTO Nederland de onzekerheid bij de boeren in stand te houden door te bepleiten dat inkrimping van de veestapel onzin is. LTO Nederland is een belangenorganisatie van een deel van de industriële boeren.  

Erfbetreders zijn verkopers van voer en andere (dier)benodigdheden die belang hebben bij een zo hoog mogelijk aantal dieren per bedrijf, zodat zij zoveel mogelijk kunnen verkopen. Erfbetreders die dus de boer als verdienmodel hebben. Dat pleiten doen zij door te prediken dat er geen inkrimping van de veestapel hoeft plaats te vinden. Dit willen zij dan realiseren door de boeren opnieuw te laten investeren in dubieuze en dure technieken die de stikstofuitstoot naar beneden zouden kunnen reduceren. Van het verleden heeft men schijnbaar nog niets geleerd. Denk aan emissiearme roosters, luchtwassers, enz.

Collega boeren die ik de laatste tijd spreek zijn er helemaal klaar mee en laten blijken dat zij ook vinden dat het anders moet. Zij vinden ook dat we anders met de bodem moeten omgaan, dat het water en de lucht schoner moet worden, dat de stand van de insecten, vogels en zoogdieren niet verder mag dalen. Alleen willen zij dan wel graag horen van de overheid hoe dat dan moet en wanneer het gerealiseerd moet zijn.

De meeste boeren willen wel graag extensiveren, bijvoorbeeld minder dieren houden. Anderen willen het aantal dieren behouden maar willen dan graag meer hectares grond bij hun bedrijf. Bijvoorbeeld grond van de buurman die stopt met zijn bedrijf. Op deze grond kunnen zij dan hun eigen krachtvoer telen zodat import overbodig wordt.

Die gronden, daar zit nu juist veel pijn, als die vrijkomen van stoppende melkveehouders gaan ze bijna allemaal in de verhuur naar de hoogste bieder en dat zijn dan vaak loonwerkers die de grond dan gebruiken, of doorverhuren,  voor intensieve teelten als aardappelen, uien, aardbeien, wortelen, bieten en bloembollen. Dat zijn allemaal teelten waarbij enorm veel pesticiden gebruikt worden. Bijvoorbeeld pootaardappelen 35 kilo, bloemen 35 kilo, bloembollen lelies 125 kilo pesticiden per hectare. Even ter vergelijk snijmais 2 kilo per pesticiden hectare!!

Kijk nu om je heen dan zie je dat het platteland wordt gekaapt. Gekaapt door chemiereuzen als Bayer, BASF,  Syngenta en anderen. Deze pesticiden industrieën, kunstmest en zaadverkopers hebben er alle belangen bij dat de intensieve landbouw in stand blijft. Op diverse plekken in Salland en Twente zie je de laatste jaren honderden hectares aardappelen, bloembollen, aardbeien, uien, enz. Percelen die tot voor kort grasland waren.

Ook op andere plekken zie je dat het platteland gekaapt wordt, maar dan door industriële zonnevelden. Ons prachtige platteland wordt opgeofferd om plaats te maken voor een groot industrie gebied met ijzeren hekken met daartussen en doolhof aan zonnepanelen. Techniek en landschap zijn twee verschillende dingen. Dit raakt ook aan een esthetische vraag: van wie is het platteland eigenlijk? Van de grondeigenaar die een nieuwe bron van inkomsten wil aanboren, of van de omwonenden en de gemeenschap die vinden dat het landschap, biodiversiteit en cultuurhistorie wordt aangetast?

De rode draad die je hier ziet zijn de euro’s. De hoogste bieder is koopman. Alleen het hoogste rendement op korte termijn telt. Landschap, cultuurhistorie, biodiversiteit, enz. zijn allemaal ondergeschikt. Ook de ontwikkeling naar een grondgebonden landbouw komt op deze manier op slot. Grondgebonden is een maximum aantal dieren per hectare, zodat de boer zijn eigen voer kan telen voor zijn dieren zonder import van diervoeders uit Verweggistan. Ook werkt het een tweedeling van het platteland in de hand. Buren met totaal verschillende belangen dragen niet bij aan saamhorigheid. Verder heeft de flora, fauna en biodiversiteit het nakijken. In gebieden waar akker- en weidevogels, zoogdieren als dassen en marterachtigen het voor het zeggen hebben wordt de wereld compleet op z’n kop gezet. Om over de vruchtbaarheid van de bodem na 20 of 30 jaar industrie terrein maar niet te spreken.

Dat dit allemaal mogelijk is komt door gebrek aan richtlijnen, geen bestemmingsplannen en visie vanuit de overheid; landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Hoogste tijd dat er een ander beleid komt waarbij we gaan voor landbouw die produceert in harmonie met de natuur en de omgeving. Een landbouw met oog voor de natuur, water, lucht, biodiversiteit, bodemleven, flora en fauna.

Waar boeren in harmonie met de natuur een inkomen oplevert.

Een voorstel op de nieuwe manier van boeren is onlangs geleverd door het Groenboerenplan: https://www.groenboerenplan.nl/

Groenboeren die grondgebonden werken, geen of heel beperkt gebruik maken van geïmporteerd veevoer en afzien van kunstmest en chemie.

Met spoed een andere politiek, eentje die zich niet laat intimideren door erfbetreders. Vanuit Den Haag en de Provincie zal een frisse heldere wind moeten gaan waaien waar boeren iets mee kunnen en de aarde en onze kindskinderen profijt van hebben.

 

Website Overesch biologische landbouw

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

7 gedachten over “Jan Overesch: Kaping van het platteland in volle gang”

  1. Het moet anders! Voor onze kinderen en kleinkinderen. Industriële boeren, grote veevoerbedrijven, de Campina’s en soortgelijken, RABO, en pesticidenleveranciers maken onze en hun wereld kapot. Geld is waar alles om draait.

  2. ik ben ook een biologische varkensboer maar ik zie dat het gangbare de prijzen stijgen en niet bij ons .Als de linkse politiek mag geloven zijn met ons lot zeer begaan maar er komen gewoon batterij eieren op de Nederlandse markt. Zeg het maar

  3. Erfbetreders zijn de boosdoeners en de domroren in den Haag hebben dat niet in de gaten, ook het aantal dieren per hectare moet omlaag en aantal vastgesteld zodat de boeren de kans krijgen om hierop in te spelen, het mestoverschot is de boosdoener vaak het 10 voudige West de grond kan verdragen. Het geleuter over de Co2 is in verhouding met grondbelasting is te verwaarlozen en een politiek spelletje van de Haagse domoren en hun adviseurs/lobbyisten.

  4. Elly Post Uiterweer

    Dank Jan, zegt het voort, zegt het voort
    én stem op de juiste politieke partij met natuur zuivere waarden op de agenda!

  5. Erger me dood aan al die zonneparken.ben geen boerin maar al die stukken kostbare grond op offeren voor het gewin voor energie.eerst huizen zetten endie bedekken met zonnepanelen . Tuinpad van m’n vader krijgen we nooit meer terug .ons mooie platte land met pijn in mn hart kijk ik naar de toekomst wie kan het oplossen

  6. Beste Jan,
    Ik heb al eerder stukken van je gelezen (in de Volkskrant) en ik ben het zelden voor 100% met iemand eens, maar nu is dit (bijna) het geval. Alleen…….., helaas kan ik geen optimisme meer vinden bij oplossingen voor dit probleem. Duidelijk is dat verreweg het grootste probleem zit bij de intensieve veehouderij (en dan bij de gigantische hoeveelheid van ALLE vee, koeien, varkens, kippen, geiten en alle andere kleinvee dat de boer heeft bedacht om geld mee te verdienen), maar vooral bij de melkveehouderij, de vleeskoeien en de klavermesterij. Dit laatste is daarvan de meest onzinnige uitwas van de bio-industrie. Kalveren importeren omdat we er zelf te weinig hebben om “rendabel te kunnen produceren”, met 1600 (!!) bedrijven die 1,5 miljoen (!) kalveren per jaar slachten in dit postzegelland. Ze vetmesten en exporteren( 90%), omdat we hier in Nederland niet genoeg kalfsvlees eten. De waanzin ten top waarbij uiteraard de mest (= ammoniak, = stikstof, =fosfaat) en ander afval in Nederland blijven. Een volledig uit de hand gelopen industrie. Heeft niets meer met liefde voor de dieren, die de “agro-managers allen bij naam zeggen te kennen” te maken. Ook niet voor Klara 188 die zo geweldig veel melk geeft.
    Je vraagt om “Met spoed een andere politiek, eentje die zich niet laat intimideren door erfbetreders.”
    Mee eens Jan, maar het zijn niet de erfbetreders die de politiek en de gewone burgers intimideren, daar zijn ze veel te sluw voor. Deze erfbetreders (inclusief andere financiers , zoals de Rabobank) misbruiken hun dreigboeren als frontsoldaten, om ons burgers, inclusief de gehele overheid te intimideren en zelfs fysiek te bedreigen. Overigens onbegrijpelijk dat die boeren deze opzet zelf niet doorzien.
    Zodra welke politieke partij dan ook maar iets bedenkt ten nadele van de Bio-industrie boer, worden de stoottroepen de (snel)weg op gestuurd richting Den Haag met hele grote dreigende trekkers. Daar durft (m.u.v. Christiane v/d Wal) geen politicus een heldere, andere politieke keuze tegenover te stellen (zie het lafhartige gedrag van het Christen (?) Democratisch (?) Appèl. Zelfs Caroline heeft deze mensen niet onder controle. De al dan niet omgekeerde vlaggen (waar zij geen afstand van wil/durft te nemen zijn het symbool van deze intimidatie. Eerst waren ze een dikke middelvinger naar de overheid, nu (de meeste die er nog staan, weer omgedraaid) zijn ze het symbool van de verkiezingskreet van de BBB: “Overijssel is van Ons, wen er maar aan!”
    Dat is de werkelijke kaping van onze (plattelands)leefomgeving. Vandaar mijn pessimisme.
    Cor Hopman

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.