GevelOase is een Sallands product. Een stalen frame steek je zo in de stokhouder, die je bijna bij ieder huis wel aan de voorgevel ziet. In het frame doe je bijgeleverde bloempot van 100% hergebruikt plastic en daarin past dan weer een biologische plant of biologisch zaaigoed. Van den Belt uit Heino levert frame, pot en pootgoed, waarbij zij zich er van verzekeren dat het allemaal biologisch en herbruikbaar is.
Salland Zoemt vindt de GevelOase een mooie stap om via de voorgevel ook in de voortuin en daarna in de achtertuin van mensen terecht te komen met haar gedachtegoed. “Als het in Salland weer zoemt van de insecten, gaat het goed met de natuur” is een slogan van de stichting. Ze is tot op heden vooral op het platteland actief. Op meer dan 25 plekken hebben plattelanders hun tuin of erf op een natuurlijke manier her ingeplant. Salland Zoemt noemt dat stapstenen die ze met ‘insecten-snelwegen’ wil verbinden. Die snelwegen zijn bijvoorbeeld heggen langs weilanden, schouwpaden langs waterwegen of bermen langs wegen en spoor. Voor die snelwegen heeft Salland Zoemt de medewerking van overheden nodig en dat loopt nog niet zo soepel. Anders maaien en beheren is daar namelijk nog wel een dingetje.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Maar tegelijk wil Salland Zoemt ook binnen de bebouwde kom actief zijn, door mensen erop te wijzen dat al hun achtertuintjes bij elkaar het grootste natuurgebied van Salland kunnen worden. Dan moet de verharding eruit om plaats te maken voor een meer natuurlijke tuin.
“Mensen zien op tegen het extra werk, maar dat valt allemaal reuze mee, want een natuurlijke tuin vraagt helemaal niet zoveel onderhoud,” zegt Emilio Metting, voorzitter van Salland Zoemt. “Ongewenste kruiden tussen de tegels weghalen is veel meer werk. En in een natuurlijke tuin krijg je er onder meer vlinders en vogels voor terug. Ook de afgevallen bladeren hoef je niet weg te halen, want een tuin moet je juist niet winterklaar maken. Dan vinden egels en andere kleine diersoorten er een schuilplaats en vogels voedsel!”
Salland Zoemt is van mening dat de gemeentes Raalte en Olst-Wijhe ook niet het meest doordachte signaal afgeven met de bladbakken die ze ieder jaar neerzetten. “Blad wordt humus en verrijkt de grond! Misschien is het een idee om naast die bladbakken, ook eens te denken aan een gratis stenen- service. Dat er op strategische plekken in de wijk grote puincontainers geplaatst worden, waar mensen gratis en voor niets hun stenen uit de achtertuin in kunnen storten.”
Metting weet ook dat dat grote stappen zijn, dus is hij bijzonder content met de samenwerking met GevelOase.nl. “Als mensen nu eerst beginnen met een nuttige, kleurrijke bloem aan de voorgevel, dan is dat vast een eerste stap naar meer vergroening binnen het verstedelijkt gebied.”