Insectenverdelgers, hoe chemische reuzen ons ecosysteem vernietigen: Kijk vanavond ARTE!

Columnschrijver Leonieke Kruit maakt ons attent op een TV- documentaire vanavond om 20.15 op ARTE over de rampzalige toestand van de insectenwereld door bestrijdingsmiddelen.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) insect
Foto: Diny Heidenrijk

Onderzoek toont aan dat bestrijdingsmiddelen de gezondheid van mensen direct en indirect bedreigen. TV- kanaal ARTE zendt hierover vanavond een bloedstollende reportage uit.

Zo’n dertig jaar geleden moest een automobilist vaak iedere twee uur stoppen om zijn voorruit te ontdoen van insecten. Tegenwoordig kun je half Europa aan een stuk doorkruisen zonder dit te hoeven doen. Sinds 1990 is de totale biomassa van insecten met een alarmerende 75% afgenomen. De oorzaak ligt bij het massieve gebruik van Neonicotinoiden, een als ‘systematische’ insectenbestrijder aangeduid gif, dat zich in alle plantencellen nestelt. Het lijken gekleurde snoepjes en zien er heel onschuldig uit, maar ze hebben een sterke giftwerking.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de catastrofale gevolgen van dit gif en waarschuwen hiervoor. De multinationals halen echter alles uit de kast om een causaal verband tussen deze giftstoffen en het sterven van insecten te versluieren. Zij zetten wetenschappers en onderzoeksinstituten onder druk, financieren fake- studies en lobbyen uitgebreid bij overheden. Hiermee proberen ze verdergaande regelgeving en verboden op dit terrein met alle middelen te voorkomen.

Ondertussen vindt het sterven van insecten op steeds grotere schaal plaats. Omdat insecten als bestuivers een belangrijke basisrol moeten vervullen in onze voedselketen, neemt hun aantal dramatisch af. Ook vogels en vissen zien hun voedingsmogelijkheden ernstig afnemen, waardoor ook hun aantal enorm terugloopt.

Veel studies wijzen uit dat deze giftstoffen ook directe invloed hebben op de gezondheid van mensen, denk aan de ontwikkeling van kanker en Parkison.

 

Uitzending terugkijken

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.