In maart werd meer dan de helft van de stroom duurzaam opgewekt

De afgelopen maand is meer dan de helft van de stroom duurzaam opgewekt. Nog nooit sinds de start registreerde Energieopwek zo’n hoog percentage. Windenenergie had hier een groot aandeel in, zon iets minder.

Interessant? Deel het artikel

windmolen
@Nieuwe Energie Overijssel

Het aandeel duurzaam opgewekt kwam in maart uit op 53 procent. Dezelfde maand vorig jaar was dit 39 procent. Het planbureau voor de leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

Meer wind, minder zon

In vergelijking met maart vorig jaar draaiden wind en zon hun rollen om. De maand had minder zonuren dan vorig jaar. Volgens het KNMI 117 uur waar dat gemiddeld 139 uur is. Ondanks de groei van het aantal panelen lag de zonproductie 10 procent lager.

Omdat maart een winderig maandje was, produceerden de molens een stuk beter. Ze leveren bijna het dubbele in vergelijking met maart vorig jaar.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Meer hernieuwbaar opgewekt

Na een dipje vorig maand groeide de productie van hernieuwbare energie weer. Het lag in maart dit jaar 17 procent hoger dan maart vorig jaar. Zon en wind namen bijna de helft voor hun rekening. Biomassa en andere bronnen als warmtepompen, verbranding in afvalcentrales, bijmenging van biobrandstoffen en geothermie de rest.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

Website Energieopwek

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *