Hernieuwbare energieproductie 20 procent hoger in september

De productie van hernieuwbare energie lag in september twintig procent hoger dan het jaar ervoor.

Interessant? Deel het artikel

windmolen op land
De hoeveelheid hernieuwbaar geproduceerde energie is in september flink toegenomen. De productie lag 20 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De groei kwam met name uit wind en zon. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.


Bijna halverwege

Dankzij de groei van wind- en zonnestroom zijn deze bronnen hard op weg naar een marktaandeel op jaarbasis van 33 procent in de elektriciteitsvoorziening. Dat is bijna halverwege het doel uit het Klimaatakkoord. Dat gaat uit dat in 2030, 70 procent van de stroom uit deze bronnen komt.
In de afgelopen drie maanden is die 33 procent gehaald. Zon leverde 21 procent van alle verbruikte stroom. Wind op land en wind op zee waren elk afzonderlijk goed voor 6 procent.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Aandeel naar 39 procent

Het aandeel duurzame stroom kwam deze maand uit op 39 procent tegen 32 procent vorig jaar. Vorige maand lag het met 48 procent hoger. Met aardgas werd in september het meest opgewekt (34 procent) gevolgd door kolen (bijna 19 procent). Kerncentrale Borssele droeg 3 procent bij. De rest kwam van afvalcentrales en hoogovengas.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Hernieuwbaar fify fifty

De opbouw van hernieuwbare productie bestond voor ongeveer de helft uit biomassa en voor de andere helft uit zon, wind en overige bronnen. Met een toename van 20 procent staat september op de derde plaats wat groei betreft. Februari staat op 1, met 33 procent groei. Juni staat tweede met 27 procent meer in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden.

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.
Door electrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel electriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 GW wind op zee, die volgens plan voor een deel al in 2030 gereed zal zijn en dan haar bijdrage levert.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.
Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.