Groei hernieuwbare stroom in juli stagneert door afschakelen

Door gebrek aan opslag- en exportmogelijkheden stagneerde in juli de groei van duurzaam geproduceerde stroom in vergelijking met juli vorig jaar. Doordat productiecapaciteit vaker werd afgeschakeld ging zo’n 11 procent van de potentiële opbrengst verloren. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Interessant? Deel het artikel

Foto zonnepanelen met plant

Ook in juli waren er veel momenten dat windmolens en zonnepanelen meer stroom konden opwekken dan nodig was voor gebruik en export. Op zulke momenten valt er niets te verdienen voor de producenten of moeten ze zelfs betalen om stroom op het net te zeten. Dan kiezen ze ervoor hun molens of panelen tijdelijk uit te zetten.

Wat in juli ook niet hielp is dat de stroomkabel naar Groot-Brittannië, de BritNed-kabel, bijna de hele maand niet gebruikt kon worden. Normaal kan daar 1000 MW stroom mee worden geëxporteerd.

(lees verder onder afbeelding)

energieopwek stroomopbrengst cumulatief

 

Virtuele elektrolyser beter benut

Met voldoende opslagcapaciteit of mogelijkheden om de stroom om te zetten in groene waterstof zouden de molens en panelen een grotere bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming. EnTranCe vertaalt dit in een virtuele elektrolyser. Die zou dit jaar al 927 uur groene waterstof hebben kunnen maken. Gezien de snel stijgende lijn lijkt het moment dichterbij te komen dat het aantrekkelijk wordt het overschot aan goedkope duurzame stroom op te slaan of om te zetten om de energie later tegen betere prijzen te verkopen.

Aandeel duurzame stroom stagneert

Door het afschakelen kwam het aandeel duurzaam opgewekte stroom uit op zo’n 58 procent. Dat is bijna op hetzelfde niveau als juli vorig jaar. Als alle capaciteit was blijven draaien, was het aandeel op 63 procent uitgekomen. Dat is meer dan de 60 procent van het jaar ervoor.

(lees verder onder afbeelding)

energieopwek schijfdiagram

 

Totaal hernieuwbare productie groeit licht

De totale productie van hernieuwbare energie groeide licht. Er kwam 2 procent bij in vergelijking met juli vorig jaar. Zonne-energie was de hardste groeier met ruim 30 procent meer. Omdat het minder waaide, leverden de windmolens op land 25 procent minder dan vorig jaar. Wind op zee maakte dat weer goed. Dat komt vooral omdat er daar nu meer molens draaien. De bijdrage van biomassa was gering. Het hoefde niet te worden ingezet voor de productie van warmte. Ook werd er door kolencentrales die biomassa bijstoken nauwelijks stroom geproduceerd.

(lees verder onder afbeelding)

Energieopwek staafdiagram

 

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Energieopwek wordt onderdeel van NED.NL

Energieopwek.nl is sinds maart onderdeel van het Nationaal Energie Dashboard. (NED.nl). NED is ontwikkeld door Gasunie en Tennet. Energieopwek laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt. Dit gebeurt in samenwerking met EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

NED gaat zich ontwikkelen tot de plek waar de relevante energiedata van het hele energiesysteem te vinden zijn. In de loop van dit jaar wordt Energieopwek een integraal onderdeel van NED.

 

Website Nationaal Energie Dashboard

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Groei hernieuwbare stroom in juli stagneert door afschakelen”

  1. Het is weer zover: Promotie van “waterstof-productie uit overtollige groene stroom” wordt als commercieel attractief voorgesteld terwijl dat pertinente onzin is. Een (expres) veel te rooskleurig beeld wordt geschetst in een verhaal over een “virtuele elektrolyser”.
    Wat van de trucs die gebruikt worden:
    – “marginale” kosten gebruiken. Het is bij het vak Economie van de middelbare school uitgelegd: dat zijn (hier) alleen de stroomkosten (die soms een paar uur nul of lager is), maar zonder de bouw van de electrolyser en de andere hardware mee te rekenen. Dit terwijl de kapitaalkosten het grootste deel van de kosten omvat. Marginale kosten zijn de meerkosten uitgaande van een bestaande productiefaciliteit.
    – “uren goedkope stroom” tonen en net doen of de electrolyser dan alleen gebruikt wordt. Een electrolyser kost kapitalen en die alleen een paar uur per dag gebruiken is een financieel rampscenario. Dus gaat die 24 uur per dag gebruikt worden en vreet dan de stroomcapaciteit ook in de schaarse tijd op.

    Deze grafiek die de “virtuele electrolyser” promoot is de gedachtenspinsel van Martien Visser, lector in Groningen. Maar hij is ook Manager strategie van de Gasunie (kijk maar bij zij twitter account, hij is daar open over). Gasunie, een bedrijf dat zijn einde ziet naderen , nu over 25 jaar gas uitgefaseerd is. Een bedrijf dat daarom waterstof als reddingsboei beschouwt, dat lijkt immers aardgas.
    Je mag het geen corruptie noemen, want dat is het niet. Maar belangenverstrengeling, of nog meer, is er zeker.

    Hoe moet het dan met dagelijkse uren overtollige stroom in de zomer van de zonnepanelen. Of die overtollige dag van windstroom in winter. Twee oplossingen liggen direct voor de hand. Wat dacht je van opslag om deze in de rustige tijd kort daarna te gebruiken? In batterijen (de prijs halveert elke vier jaar) en dat is in ieder geval goedkoper dan een grote elektrolyser (die nog nergens in Nederland bestaat). En wat dacht je van het extra gebruiken van stroom als die goedkoop is. en besparen als die duur is; dat zijn we nog niet gewend, komend uit een tijd van stabiele stroomprijzen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.