Gosse Jongstra: Schaduw

Columnist Gosse Jongstra tobt over de opeens zo populaire schaduwen.

Interessant? Deel het artikel

pxhere

Het is mij nog nooit gelukt. Over mijn schaduw heen stappen. Probeer het maar eens. De eigen schaduw gaat steeds met je mee. Toch roepen politici dit elkaar nu toe. Het lijkt een roep om het onmogelijke. Waartoe veel van de gekozen Kamerleden wel in staat zijn weten we ook niet. Ze hebben ongetwijfeld hun kwaliteiten, maar zijn politiek onervaren.

Voor vele minder ingewikkelde banen moet je een serie testen afleggen om je geschiktheid te bewijzen. Een Kamerlid krijgt gewoon de baan wanneer de lijsttrekker voldoende stemmen binnenhaalt. Van de vele verkiezingsdebatten werd ik niet wijzer. Tien keer dezelfde vier onderwerpen bespreken brengt niet veel licht in de duisternis. Ik ga dan letten op bijzaken. Het valt me op dat bij Omtzigt elke zin eindigt met een vraagteken? Hij praat zoals hij handelt? Wilders kan zijn mening klip en klaar de zaal inslingeren. Yeşilgöz prevelt voortdurend dezelfde vijf ingestudeerde zinnen. Timmermans kijkt alles minzaam aan en is dan te laat om iets verstandigs te zeggen. Jetten oefent de houding van een staatsman en kan fel uitvallen. Caroline doet heel gewoon. Ik haak af.

Die debatten mogen een volgende keer wel anders.

Ik moet denken aan Uri Rosenthal, oprichter en leider van het Crisis Onderzoeksteam. Die onderzocht grote ongelukken en crises. Rosenthal presenteerde ooit een tv-programma met een simulatiespel, waarin een grote ramp plaatsvond. In het crisiscentrum een zestal bestuurders en politici. Zij moesten gezamenlijk besluiten nemen hoe de crisis aan te pakken. Tijdens het spel kwam informatie binnen en kregen ze ook te horen wat het effect was van de besluiten die ze eerder hadden genomen. De deelnemers werden zo ‘getest’ op hun motieven voor  hun keuzes bij grote dilemma’s, hun stressbestendigheid en het vermogen om onder hoge druk met anderen samen te werken. Een voorbeeld. Er is een grote brand uitgebroken op een industrieterrein. Er zijn ontploffingen gehoord. De brand dreigt over te slaan naar olieraffinaderijen, met enorme gevolgen. Een ziekenhuis in de buurt loopt gevaar. Er zijn te weinig ambulances voor de vele gewonden. Moet het ziekenhuis ontruimd? Waar sturen we de ambulances heen. Moet de brandweer het vuur bestrijden of moet het – gezien de gevaren – op afstand blijven? Er is een gifwolk ontstaan; wat vertellen we de omwonenden? Wat te doen met uitbrekende paniek?

Als we potentiële Kamerleden zoiets laten doen in een tv-programma, dan zien en horen we wat ze kunnen, hoe ze handelen, etc. En dan niet alleen met de lijsttrekkers. Ook de personen die kandidaat-minister zijn. Ook potentiële Kamerleden, die als pakweg nummer 10 op de lijst staan. Op zo’n manier zijn we die loze standaardzinnen en -beloftes kwijt. En u weet, er zijn crises en rampen genoeg die mogelijk, of zeker onze kant opkomen. Zet die in scène in een tv-programma.

Een mooie test voor politici. Niet om te kijken of ze over hun schaduw kunnen heen stappen. Maar of ze over hun schaduw heen kunnen kijken naar anderen om samen te besluiten wat in die complexe situaties nodig is. Kunnen wij vaststellen in wie we echt vertrouwen hebben.

Ik kan niet wachten op de volgende verkiezingen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *