Gemeente Olst-Wijhe voorbereid op toekomst 

De gemeente Olst-Wijhe heeft in 2022 een onderzoek laten uitvoeren door bureau Rijnconsult naar de bestuurskracht van de gemeente. Uit dit onderzoek bleek dat de huidige manier van organiseren niet toekomstbestendig is.

Interessant? Deel het artikel

Gemeente Olst Wijhe 221202 gemeentehuis

Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om de komende jaren toe te werken naar het scenario Netwerkgemeente. In dit scenario kiest de gemeente welke taken zij zelf wil blijven doen en welke taken zij door anderen laat doen of samen met anderen doet. Zo kan Olst-Wijhe blijven doen waar ze goed in is en zoekt zij meer de samenwerking met lokale en regionale partners om bestuurlijke en maatschappelijke doestellingen te realiseren. De gemeente blijft de kracht van kleinschaligheid benutten en blijft in nauwe verbinding staan met haar inwoners. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 12 februari oordeelsvormend en op 26 februari besluitvormend.

Achtergrond

In 2021 heeft de gemeente Olst-Wijhe samen met inwoners en de gemeentelijke organisatie bekeken welke bezuinigingen nodig waren om de financiën weer in balans te brengen. Het resultaat is dat de gemeente financieel voor de komende jaren weer in evenwicht is. Behalve de financiën is ook besloten om de focus van de gemeente te leggen op ‘Olst-Wijhe eigenzinnige woongemeente’. Dit helpt om goede keuzes te maken voor het beleid.

Het bureau Rijnconsult voerde een quick scan uit naar de bestuurskracht van de gemeente. Daarbij is gekeken naar de opgaven waarvoor de gemeente staat en de zogenoemde hulpbronnen. Hulpbronnen zijn onder andere financiën, maar ook het benutten van samenwerkingskracht en de kracht van de lokale samenleving. De gemeente Olst-Wijhe wil nu de toekomstbestendigheid van de gemeente borgen.

Netwerkgemeente

De gemeente gaat daarom de komende jaren werken aan het scenario Netwerkgemeente. De gemeente kiest dan welke taken zij zelf wil blijven doen en welke taken zij door anderen laat doen of samen met anderen doet. Zo kan Olst-Wijhe blijven doen waar ze goed in is en zoekt zij meer de samenwerking met lokale en regionale partners om bestuurlijke en maatschappelijke doestellingen te realiseren. De gemeente blijft de kracht van kleinschaligheid benutten en blijft in nauwe verbinding staan met haar inwoners. De kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente aan de inwoners blijft daarmee gewaarborgd.

“De conclusies uit het rapport zijn helder”, zegt wethouder Hans Olthof. “Olst-Wijhe is toekomstbestendig als er een betere samenwerking van de grond komt. Tussen gemeente en Rijk, tussen gemeente en provincie en tussen gemeente en andere organisaties. Daar gaan we de komende tijd met veel vertrouwen op inzetten.”

 

Website gemeente Olst Wijhe

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.