Financiële boost voor biobased bouwer Tala Broekland

Tala uit Broekland ontwerpt en bouwt duurzame huizen van hout en andere biobased materialen. Met hun modulaire woningconcepten draagt Tala niet alleen bij aan de verduurzaming van de bouw, maar biedt ze ook een oplossing voor de groeiende woningnood.

Interessant? Deel het artikel

Tala 231016 duurzame woningen rij

Met een financiering van in totaal 4 miljoen euro van Energiefonds Overijssel en Oost NL kan het bedrijf haar huidige proces verbeteren en de productie flink uitbreiden.

In de bouw wordt vaak gebruik gemaakt van materialen als beton, baksteen en staal. De productie van die materialen veroorzaakt veel CO2-uitstoot. In de bouwsector ligt daarmee een flinke uitdaging om de klimaatdoelstellingen te halen. Door te bouwen met hout en andere duurzame en biobased (installatie)materialen zoals vlas, hennep en bamboe, is Tala in staat om netto CO2-opslag in deze woningen te realiseren. Victor de Beus, een van de twee oprichters van Tala: “Vanuit onze fabriek in Broekland werken we aan een duurzaam alternatief voor de conventionele bouw. Onze modulaire concepten hebben een zeer lange levensduur. We bouwen de modules in de fabriek en plaatsen ze daarna op locatie. Dit zorgt ook voor een flinke reductie van de CO2-uitstoot tijdens de bouw. Daarnaast zijn de woningen van kruislaaghout (CLT) volledig demonteerbaar en verplaatsbaar.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Tala oprichters Victor de Beus en Ieke Selen

Aandeel in oplossing van de woningnood

Naast duurzaamheid biedt Tala ook een deel van de oplossing voor de krapte op de woningmarkt en de grote bouwopgave die er in Nederland ligt. “We bieden drie typen woningen: kleine woningen op tijdelijke locaties voor spoedzoekers, compacte woningen voor starters en een alleskunner voor gezinnen. De focus ligt daarbij op betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens die passen binnen de budgetten van woningcorporaties.” besluit de Beus.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Tala biobased woning Olstergaard Olst

Financiering voor productielocatie

Tala gebruikt de financiering van beide fondsen voor het ontwikkelen en verbeteren van de huidige productielocatie. Daarnaast schaalt de organisatie hiermee op en worden de interne processen efficiënter gemaakt. Ieke Selen, mede-oprichter en architect van Tala: “Een deel van deze financiering willen we ook gebruiken om uit te breiden naar een tweede productielocatie. Om zo de toenemende vraag naar duurzame woningen te kunnen blijven bedienen. Met de financiering van Energiefonds Overijssel en Oost NL kunnen we klimaatproblemen én de woningnood verder aanpakken.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Tala productie

 

Suzanne Groen, investment manager Circulair bij Energiefonds Overijssel: “De huidige klimaatcrisis en woningnood zijn dringend. Met een fors stijgend woningentekort en een bouwindustrie die verantwoordelijk is voor bijna 40% van de mondiale CO2-uitstoot, zijn hier rigoureuze veranderingen nodig. Ik geloof in het versneld bouwen, met nauwelijks uitstoot, van duurzame en circulaire woningen die voor iedereen beschikbaar zijn. Tala is een onderneming waarmee impact kan worden gemaakt en waar er op een slimme manier wordt gewerkt aan duurzame bouw, circulariteit en een substantiële reductie van de CO2-uitstoot. Dat is voor ons als Energiefonds Overijssel een belangrijke reden om dit initiatief te ondersteunen.”

Ian de Graaff, investment manager Energy & Circulair bij Oost NL: “Zuinig omgaan met grondstoffen, juist ook in de bouwsector, is van belang wanneer we de aarde niet willen uitputten. De huizen van Tala worden van duurzame materialen gebouwd, hebben een lange levensduur en zijn op termijn te hergebruiken en te recyclen. We zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het modulaire bouwconcept van Tala.

Impact door CO2-uitstoot en werkgelegenheid

Tala verwacht met deze financiering een totale besparing van 44.000 ton CO2 te realiseren in de komende vier jaar. Per woning zorgt de biobased bouwmethode van Tala volgens het bedrijf voor een besparing van 135 ton CO2  per eengezinswoning. Ook zorgt de opschaling en uitbreiding voor zo’n 70 fte aan banen in de provincie Overijssel.

Over Tala

Natuurlijk bouwbedrijf Tala is gevestigd in Broekland Overijssel (tussen Zwolle en Deventer). Het bedrijf is drie jaar geleden opgericht vanuit de persoonlijke duurzame missie van Victor de Beus en Ieke Selen, nu telt het bedrijf 30 personen. Ondertussen zijn een aantal projecten opgeleverd, rollen de woningen voor het volgende project nu uit de fabriek en zit de opdrachtportefeuille voor volgend jaar al bijna vol.

 

Laatst opgeleverde woning Olstergaard Olst

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.