Erwin Hartong, wat doet Zorgboerderij de Stamhoeve duurzaam? Samenwerken met de natuur, die biedt overvloed

Zorgboerderij De Stamhoeve houdt zaterdag open dag. Reden genoeg Erwin Hartong te vragen wat ze als onderneming duurzaam doen.

Interessant? Deel het artikel

stamhoeve erwin hartong

Kijk hier voor meer info over de open dag van De Stamhoeve.

Door Erwin Hartong

Mensen

Duurzaamheid zit in heel veel dingen bij ons op Groei- en Zorgboerderij De Stamhoeve. Het begint al bij de basis: werken met mensen met een beperking. Iedereen krijgt bij ons de kans om het beste uit zichzelf te halen. Of dat nou is met mooie ideeën of oplossingen voor ons werk en ons terrein, of door fysieke werkzaamheden. Het zijn allemaal mensen die in reguliere banen niet mee zouden kunnen komen, maar dat is zeker niet door gebrek aan inzet of talent. Het is geweldig om te zien wat we met elkaar allemaal creëren. Ik zie het een beetje als het ‘vergeten menselijk kapitaal’. En daar zit voor mij de link met duurzaamheid: dat draait om zuinig omgaan met de hulpbronnen die we hebben. Onze deelnemers zijn fantastische hulpbronnen, die we moeten koesteren.

Kwekerij

In ons werk heeft duurzaamheid verder een heel duidelijke plaats. Dit jaar opent onze milieuvriendelijke kruidenkwekerij. Het mag officieel niet biologisch heten, maar we gebruiken biologische potgrond en kweken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Dat is niet nodig om mooie planten te krijgen, zorg en aandacht en natuurlijke voeding is genoeg. Deze manier van werken past bij de zorgboerderij: we hebben geen haast.

(tekst gaat verder onder de foto)

Samenwerken met de natuur

Onze boerderij staat midden in Salland, tussen stukjes bos en boerenland en een paar minuten rijden van de IJssel. Dat inspireert en stimuleert. Op ons terrein hebben we verschillende kruidenveldjes, waar we kruiden telen voor de oogst. Daarbij letten we op dat we de planten de kans geven om in bloei te komen, zodat de bijen en vlinders en andere liefhebbers ook aan hun trekken komen. Op de grond onder de oogstplanten laten we het ‘onkruid’ zo veel mogelijk staan, aangezien dat ook zijn functie heeft.
Ik merk wel dat het niet altijd even makkelijk is om al mijn plannen en ideeën om te zetten in realiteit. Vorig jaar hebben we geprobeerd in de omgeving twee veldjes van samen zo’n 0,4 hectare om te toveren in oases voor bijen en vlinders. Door dan een deel te oogsten voor thee, zouden we natuurontwikkeling hebben, die zichzelf terug betaalt. Helaas werd dit door verschillende omstandigheden geen succes. Een plan om warmte op te wekken uit paardenmest speelt ook nog in mijn hoofd. Daar zijn de uitdagingen meer technisch en op het gebied van regelgeving. We gaan zien of dat er nog van komt.

(tekst gaat verder onder de foto)

Energie

Op het gebied van energievoorziening moet er de komende twee jaar veel veranderen bij ons. Er komen zonnepanelen en ik wil graag een systeem met zonneboilers en een grote warmwateropslag in een oude mestput. Dat wordt onze winteropslag, waardoor we onszelf het hele jaar rond kunnen voorzien van warm water en verwarming via de zon. Natuurlijk mag een elektrische auto niet ontbreken in dit plaatje.
Dit gaat natuurlijk een lieve cent kosten allemaal, maar het mooie is, dat het zich allemaal terug verdient. Zelfs de auto. Door omstandigheden hebben we het geluk dat we die investeringen nu kunnen doen.

De kleine dingen

Het leukst vind ik het als we duurzaam doen, zonder het per se in de gaten te hebben. Een smoothie van wildgeplukt (on)kruid van eigen erf, een taart van fruit van de eigen bomen, de berg takken van snoeihout die veiligheid biedt aan de vogeltjes en andere dieren, maaien na de bloei van de paardenbloemen. Het zijn de kleine dingen die veel mensen thuis zelf kunnen toepassen. Het is vaak vooral een kwestie van wennen. De natuur biedt overvloed. Je moet er van weten te genieten.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.