Erik Overkempe is Sallandse Boer 2023

Erik Overkempe (34 jaar) uit Raalte is tijdens Stöppelhaene de Sallandse Boer 2023 geworden. Hij is tijdens de Roggemaaiersavond gepresenteerd als het gezicht van de hedendaagse agrarische sector en het mannelijke visitekaartje van Stöppelhaene. Hij volgt Frank van Rossum op, de Sallandse Boer van 2022.

Interessant? Deel het artikel

Stoppelhaene 230723 Erik Overkempe Sallandse Boer

Erik en zijn vrouw Femke Beljon-Overkempe hebben een dochter Steffi. Erik heeft een melkveebedrijf aan de Velnerweg in Raalte, boerderij de Kattenbelt op het landgoed Rozendaal. Hij runt het bedrijf samen met zijn ouders, die iets verderop wonen. Leuk om te weten: vader Harry was in 2002 ook Sallandse boer.

Natuurinclusief boeren

Erik richt zich op natuurinclusief boeren: de melk van de 150 koeien gaat naar Noorderland, waar 12 boeren melk leveren voor de zuivelproducten met de merknaam Noordertrots. Deze producten zijn te vinden in Poiesz-supermarkten (alleen in Noord Nederland). Hiervoor moeten hun koeien 180 dagen per jaar buiten lopen. Ook zijn er eisen voor biodiversiteit, zo zijn er bloemranden langs de sloten. Ze hebben een deel van hun grond ingericht met gras-klaver mengsel, waarbij slechts een minimale hoeveelheid kunstmest nodig is. Op zijn grond komen ook veel weidevogels, fazanten en reeën.

Erik heeft voor deze vorm van boeren gekozen omdat het past bij de omgeving van zijn bedrijf: een bosrijk landgoed. En het levert een hogere melkprijs op, die ook nodig is om de extra kosten en het extra werk te vergoeden. Om meer zelfvoorzienend te worden qua elektriciteit komen er dit jaar nog zonnepanelen op zijn stal.

Passie

De fokkerij is een passie van Erik: mooie Holstein-koeien, het liefst rode. De koeien worden wat ouder dan op een gemiddeld melkveebedrijf. Hij heeft sinds 2009 al 16 koeien gehad die elk meer dan 100.000 liter melk hebben gegeven. Erik is sportief, tot zijn 30ste heeft hij gevoetbald in het eerste elftal van Heino en deed hij aan hardlopen. Sinds een paar jaar is hij een fanatieke racefietser, twee keer per week fietst hij met de groep N35.

Leuk om te noemen is dat zijn vrouw al zo’n 12 jaar haar eigen bedrijf heeft, dressuurstal Femke Beljon. Het melkveebedrijf en de dressuurstal zijn op hetzelfde adres gevestigd, maar dus wel twee verschillende eigenaren die ieder het werk op het eigen bedrijf doen.

Ambassadeur Moestuinen in Mulima

De tradities van het Sallandse Oogstfeest spreken Erik aan, hij is dan ook graag ambassadeur van het oogstgaveproject. Het project ‘Moestuinen in Mulima’ is bedoeld om in deze arme streek in Zuid-Afrika 100 gezinnen aan een moestuin te helpen en daarnaast 8 gemeenschappelijke moestuinen aan te leggen. Hiermee wordt hun voedsel gevarieerder, is er meer voedselzekerheid en misschien ook nog wat extra inkomen. Daarnaast geeft het de mensen meer eigenwaarde, trots en een betere toekomst.

Bij dit project zijn de Sallanders Rikus en Peter Dullaert betrokken. Erik hoopt dat iedereen in Salland warm loopt voor dit project en dat de oogstgave dit jaar weer een hoge opbrengst zal hebben!

Giften kunnen overgemaakt worden naar:  NL45RABO0142967157 t.n.v. Oogstgave 2023

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden