Energieopwek: Bescheiden groei hernieuwbare energie in augustus

De hoeveelheid hernieuwbare energie is in augustus bescheiden gegroeid. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar kwam er 9 procent bij. Het was minder zonnig dan augustus vorig jaar. Het waaide ook niet veel extra waardoor die bron beperkt compenseerde. Daarmee werd augustus een van de mindere maanden dit jaar. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl

Interessant? Deel het artikel

wdod

De cijfers van het KNMI laten dit ook helder zien. Augustus vorig jaar scheen de zon 282 uur. Dat was ver boven het gemiddelde. Dit jaar lag augustus met zo’n 190 uur zon rond het gemiddelde. Omdat er flink meer panelen in Nederland liggen, leverde de zon toch de grootste bijdrage aan de hernieuwbare productie. Biomassa kwam op plek twee op de voet gevolgd door windenergie.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Dagen met te veel stroom

 Ondanks de bescheiden groei waren er ook in augustus weer ruim 80 uren dat er meer duurzame stroom uit zon en wind in Nederland werd opgewekt dan we nodig hadden voor eigen nationale gebruik. Dat leidde in 20 uren tot negatieve stroomprijzen. Dat gebeurt als er tevens onvoldoende exportmogelijkheden zijn. Het toont de noodzaak aan dat dat er snel meer mogelijkheden voor opslag moeten komen of dat het stroomoverschot wordt omgezet in groene waterstof.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Aandeel duurzame stroom op 52 procent

Het aandeel van duurzame stroom kwam hoger uit. Het aandeel was in augustus was 52 procent tegen 45 procent dezelfde maand vorig jaar. Het is de vijfde achtereenvolgende maand dat het aandeel boven de 50 procent uitkomt. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt. Een deel daarvan zal dan ook geëxporteerd worden.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

LET OP: Energie en stroom verschillen

Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.

Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Nationaal Klimaat Platform. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *