Een heerlijk gerecht om Dierendag te vieren: Tofu of Tahoe

Columnist Marjolijn Eillebrecht heeft een prima suggestie voor Dierendag.

Interessant? Deel het artikel

pittige tofu geserveerd op soba met groenten
pittige tofu geserveerd op soba met groenten

Het gesol met dieren is van alle tijden maar de laatste jaren wordt er steeds meer ‘diervriendelijk’ vlees aangeboden. Het doet me een beetje denken aan het varken dat vrolijk buiten staat bij de slager zo van ‘wij worden graag opgegeten, helemaal niet erg, daar zijn wij voor gemaakt’! Natuurlijk is het fijn dat er varkens zijn die in relatieve vrijheid mogen leven en die niet op minder dan 1m2 meter vetgemest worden voor onze karbonade. Maar diervriendelijk wordt het pas als ze dus niet opgegeten worden.

Daarom met de komende Dierendag in gedachten: een recept voor Tofu of Tahoe.

En ja, Tofu, dat is die zompige natte massa die naar niets smaakt. Maar onderstaand toch omgetoverd tot een pittig gerecht dat nog lekkerder wordt met een pindasausje en in combinatie met nasi. En makkelijk!

Ingrediënten

  • gewone tofu liefst bio
  • olijfolie
  • soja (kikkoman) of shoyu, shiracha (van de supermarkt)
  • een beetje zout
  • bakpapier of gecoate ovenschaal

Werkwijze

  • Haal die zompige massa lang, wel een dag van tevoren, uit de verpakking en laat uitlekken in de koelkast. Dat is de truc! (Schone theedoek erom en iets zwaars erop werkt een uurtje voor het maken ook nog wel.. en dan voorzichtig drukken zodat het meeste vocht eruit is.
  • Oven voorverwarmen op 220 graden (hetelucht 200).
  • Snijd de tofu in blokjes van ca 1,5 cm
  • Meng in een kom soja, scheutje olijfolie en ruime eetlepel (of meer als je het pittiger wilt) shiracha, tofu erbij en voorzichtig omscheppen zodat alles bedekt is
  • Beetje zout erover en in voorverwarmde oven uitspreiden op bakpapier of in ovenschaal
  • Na 10 minuten omscheppen/draaien

 

Et voilà, na 20 minuten is dat zompige stuk een heerlijk alternatief voor dat lachende varkentje geworden!

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

K.eetmee: Koken uit de kast

Lees verder »

K.eetmee: Het AGV’tje

Lees verder »