Het gesol met dieren is van alle tijden maar de laatste jaren wordt er steeds meer ‘diervriendelijk’ vlees aangeboden. Het doet me een beetje denken aan het varken dat vrolijk buiten staat bij de slager zo van ‘wij worden graag opgegeten, helemaal niet erg, daar zijn wij voor gemaakt’! Natuurlijk is het fijn dat er varkens zijn die in relatieve vrijheid mogen leven en die niet op minder dan 1m2 meter vetgemest worden voor onze karbonade. Maar diervriendelijk wordt het pas als ze dus niet opgegeten worden.
Daarom met de komende Dierendag in gedachten: een recept voor Tofu of Tahoe.
En ja, Tofu, dat is die zompige natte massa die naar niets smaakt. Maar onderstaand toch omgetoverd tot een pittig gerecht dat nog lekkerder wordt met een pindasausje en in combinatie met nasi. En makkelijk!
Ingrediënten
- gewone tofu liefst bio
- olijfolie
- soja (kikkoman) of shoyu, shiracha (van de supermarkt)
- een beetje zout
- bakpapier of gecoate ovenschaal
Werkwijze
- Haal die zompige massa lang, wel een dag van tevoren, uit de verpakking en laat uitlekken in de koelkast. Dat is de truc! (Schone theedoek erom en iets zwaars erop werkt een uurtje voor het maken ook nog wel.. en dan voorzichtig drukken zodat het meeste vocht eruit is.
- Oven voorverwarmen op 220 graden (hetelucht 200).
- Snijd de tofu in blokjes van ca 1,5 cm
- Meng in een kom soja, scheutje olijfolie en ruime eetlepel (of meer als je het pittiger wilt) shiracha, tofu erbij en voorzichtig omscheppen zodat alles bedekt is
- Beetje zout erover en in voorverwarmde oven uitspreiden op bakpapier of in ovenschaal
- Na 10 minuten omscheppen/draaien
Et voilà, na 20 minuten is dat zompige stuk een heerlijk alternatief voor dat lachende varkentje geworden!