Duizenden Overijsselse basisscholieren op smaakmissie naar avontuurlijke eiwitten

Duurzaam en gezond eten: van lupineboon tot meelworm

Interessant? Deel het artikel

Provincie Overijssel © Janneke Veldman
Provincie Overijssel © Janneke Veldman

In Zwolle is op basisschool De Octopus de aftrap gehouden van de ‘Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten’. 100 basisscholen hebben van provincie Overijssel een gratis lespakket ontvangen waarin leerlingen meer te weten komen over gezonde en duurzame voeding. De basisscholieren van groep 7 van De Octopus ontdekten bij de aftrap allerlei lekkere gerechten gemaakt met lupinebonen. De dapperen onder hen konden zelfs insecten eten. Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde landbouw, was in de klas aanwezig om zelf ook te proeven.

“Gezond eten is belangrijk”, stelt Ten Bolscher. “Eén van de belangrijkste voedingsstoffen voor jong en oud zijn eiwitten. Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien, zullen we naast de bekende eiwitbronnen (zoals vlees, zuivel- en sojaproducten) ook alternatieve eiwitbronnen moeten gaan zoeken. Het verbouwen van eiwitrijke producten biedt bovendien nieuwe kansen voor onze boeren. In de Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten gaan leerlingen op zoek naar deze avontuurlijke eiwitten en leren ze van alles over bestaande en nieuwe eiwitbronnen.”

Proeverij

Het lesprogramma is van start gegaan tijdens de Dutch Food Week (8 t/m 15 oktober). Er is enorm veel belangstelling vanuit de Overijsselse scholen voor het lespakket, ruim 100 basisscholen hebben zich aangemeld. De leerlingen zijn enthousiast over de smaakmissie. Het meest avontuurlijke is het proeven van een meelworm, volgens de 10-jarige Vera uit groep 7 van De Octopus. Dat was best spannend: “Dit is de eerste keer dat ik een insect heb gegeten. De meelworm smaakt een beetje naar nootjes. Ik zou er best nog eentje willen eten, maar niet een boel meelwormen op mijn brood, hoor.”

Jong leren eten

Provincie Overijssel wil met het educatief programma ‘Jong Leren Eten’ kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met gezonde voeding.

De Wageningen University & Research (WUR) heeft de Smaakmissie als lespakket ontwikkeld. 100 lespakketten zijn door de provincie kosteloos ter beschikking gesteld aan 100 basisscholen in Overijssel.

Links

Meer over deze programma’s vind je op:

www.jonglerenetenoverijssel.nl
www.smaaklessen.nl

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *