Refik Köse is actief vrijwilliger in Raalte, maar ook vanwege zijn werk bij het Raalter Sportbedriif bekend bij veel Sallanders. Zijn vader kwam als gastarbeider naar Salland, Refik volgde met zijn moeder toen hij 5 jaar oud was. Zijn hele leven dus al Sallander, maar ook Turk. Daar wordt hij dagelijks mee geconfronteerd. Meestal niet meer in negatieve zin, maar door het gure politieke klimaat waarin we nu leven met een voor racisme veroordeelde hoofdrolspeler, zet dat wel weer op scherp.
Tijd om Salland te laten kennismaken met de geboortestreek van Refik, de plek waar de broers en zussen van zijn moeder hun leven leiden. Want als onbekend onbemind maakt, dan is dat andersom ook zo: bekend maakt bemind.
Samen met vriend Harrie Kiekebosch toog Refik daarom naar zijn geboortegrond. Cameravrouw Lieke Kiekebosch volgde de twee. Merel de Vries monteerde er een docu van. Dat leverde Refik’s Roots op die eergisteren in het HOFtheater te zien was.
Een kijkje in de keuken, maar vooral met vraag en antwoord achteraf. Over dat daar mannen en vrouwen best gescheiden van elkaar leven, over hoofddoekjes, over welzijn en welvaart, over mee-eten of juist afspreken tot aan of na het eten.
En ook over terroristen die aanslagen plegen waarna het een moslim-aanslag genoemd wordt. “Ook volgens het moslimgeloof moet je vredig leven”, stelt Refik. “Zo’n terrorist ís geen moslim, ook al zegt ie van wel!”Waarna er een spontaan applaus klonk uit de zaal.
De documentaire gaat vaker vertoond worden. Het Filmhuis in Raalte heeft al belangstelling getoond. Tijdens de nazit (natuurlijk met hartelijke Turkse hapjes) legden ook enkele scholen al contact voor mogelijkheden de video te vertonen. Die optie geldt sowieso.
Info
Wie de docu wil plannen en er een vraag-antwoord-sessie aan wil koppelen, kan dat aanvragen via fotodadas@gmail.com of info@hierinsalland.nl.
Fotogalerij
Zelf mocht ik er ook bij zijn afgelopen woensdag. Het is een mooi inkijkje in de roots van Refik. Extra mooi vind ik dat er nergens in de docu geprobeerd wordt om te oordelen of te sturen op het zien van verschillen tussen de twee werelden die Refik – en vele anderen – vormden. De hele docu laat niets meer en niets minder dan de mens Refik zien, soms verwonderd gadegeslagen door medereiziger Harrie.
En dat is precies wat er zo mist in de huidige maatschappij. We zien elkaar steeds minder als medemens en steeds meer als lid van… (vul zelf maar in). Laat deze docu een moou startpunt zijn om dat weer om te draaien. We bewonen met ons allen deze aarde, onze overeenkomsten zijn vele malen groter dan onze verschillen en de verschillen die er wel zijn verrijken onze culturen. En misschien nog wel het belangrijkste: we hebben maar 1 aarde, laten we daar met zijn allen zuinig op zijn en er SAMEN van genieten.
Mooi geschreven Martin!