De warmtepomp, welke types zijn er?

Interessant? Deel het artikel

Warmtepomp

Steeds minder huizen gebruiken gas voor de verwarming, in plaats daarvan wordt vaker gebruik gemaakt van warmtepompen. Maar hoe werkt een warmtepomp? En welke types zijn er? We vroegen dit aan de vakmensen van Doldersum Warmtepompen, gevestigd in Lemelerveld.

Wat is een warmtepomp

Met een warmtepomp krijg je op duurzame en milieuvriendelijke manier warm water in je woning. Het water kun je gebruiken voor de verwarming of als tapwater voor je douche. Dankzij een warmtepomp kun je besparen op je energiekosten en maandlasten en heb je minder CO2-uitstoot. Er zijn veel riante subsidiemogelijkheden voor warmtepompen.

Warmtepompen kunnen 100% van de benodigde warmte van woningen onttrekken uit de aardbodem, lucht of grondwater. Omdat het rendement van warmtepompen veel hoger ligt dan die van cv-ketels zorgt dit voor een forse besparing op de energiekosten. Bovendien zijn er ook warmtepompen die voor diepe koeling kunnen zorgen tijdens warme dagen.

Koeling met een warmtepomp geeft een comfortabeler klimaat dan een airco installatie en zorgt voor minder geluid dan een airco installatie.

Hoe werkt een warmtepomp?

Je kunt de werking van warmtepompen het best vergelijken met die van een koelkast, alleen dan omgekeerd. Waar een koelkast warmte onttrekt aan de producten en ze op die manier verkoelt, onttrekt een warmtepomp warmte van buiten en gebruikt dit om water te verwarmen in huis.

Een water/water systeem haalt warmte uit grondwater, een lucht/water pomp uit de buitenlucht en een aarde/water warmtepomp uit de aardbodem. De geschiktheid van ieder type is afhankelijk van de ligging van de woning, de beschikbare ruimte en uiteraard het budget.

Verschillende type warmtepompen

Grondgebonden warmtepompen

Grondgebonden warmtepompen maken gebruik van aardwarmte voor de verwarming, waarbij diverse buizen in de grond geboord worden. De pomp stuurt koud water de grond in en pompt water vanuit diepere grondlagen weer op. De aardwarmte in de diepere grondlagen zorgt er voor dat de warmtepomp dit omzet naar warmwater, het rendement is ongeveer factor 4 a 5.

Luchtwarmtepompen

Zoals de naam het zegt verwarmt de luchtwarmtepomp de woning met behulp van de buitenlucht. In het buizensysteem wordt een vloeistof vervoerd dat kouder is de buitenlucht, hierdoor wordt warmte onttrokken. De vloeistof absorbeert de warmte en laat deze verdampen, de compressor verhoogt de druk van de damp waardoor de temperatuur stijgt. De hete damp wordt vervolgens gebruikt in het verwarmingssysteem.

Hybride warmtepomp

Hybride systemen maken gebruik van de combinatie van een cv-ketel en een hybride warmtepomp. De warmtepomp neemt hierbij het grootste deel van de verwarming voor zijn rekening. Wanneer meer warmte nodig is, springt de cv-ketel bij.

All-electric warmtepomp

Wil je helemaal van het gas af? Dan is een all-electric warmtepomp ook een mogelijkheid. Deze verzorgt de gehele verwarming van uw woning op volledig duurzame wijze.

Over Doldersum Warmtepompen

Doldersum Warmtepompen is gevestigd in Lemelerveld en gespecialiseerd in warmtepompen. Hun werkgebied beslaat geheel Salland.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.