De VOC gelukzoekers waren stoer, die van nu niet blijkbaar

In bepaalde kringen wordt met veel trots teruggekeken op de VOC tijden, toen de nationale driekleur nog de wereldzeeën voor een belangrijk deel beheerste. Het waren gelukzoekers, alleen met veel minder scrupules dan die van nu. Heel raar, dat juist in deze hoek van VOC aanbidders nu de meeste weerstand bestaat tegen immigranten, die smalend gelukzoekers genoemd worden.

Interessant? Deel het artikel

210807pxhere

De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) schuimde de oceanen af en deze gelukzoekers vielen landen binnen die bezet werden en waarvan de bevolking onderworpen, uitgebuit en geknecht werd. Eeuwenlang. Zij meldden zich niet aan bij een COA of zo en zorgden zelf wel voor onderdak en inkomsten en deinsden nergens voor terug.

Gelukzoekers

Iedereen is in principe een gelukzoeker en heeft ook alle recht dit te zijn, materieel en/of spiritueel. En is meestal ook best egoïstisch helaas. Als de benzine in Duitsland of België een dubbeltje goedkoper is gaan veel mensen daar tanken en worden daar, gezien de vele posts over dit onderwerp, erg gelukkig van. Zonder zich zorgen te maken over mogelijke problemen voor lokale leveranciers. Zo faciliteerden we ook de ondergang van vele middenstanders ten gunste van supermarkten en grote filiaalbedrijven. Onze VOC voorvaderen kozen echt niet het ruime sop omdat ze zin hadden een stukkie te varen, maar omdat ze verwachtten het ergens anders beter te krijgen. Net als nu ondernamen meestal alleen mannen deze gevaarlijke reizen, om hun vrouwen en kinderen pas later te laten overkomen wanneer ze gesettled waren.

Immigranten van nu hebben meer fatsoen dan de VOC

De mensen die nu ons land binnenkomen hebben niet de intentie hier met geweld de heerschappij over te nemen,  maar willen alleen een redelijk leven leiden, zonder honger, oorlog en repressie. Onderscheid maken tussen oorlogs- en economische vluchtelingen slaat dan ook nergens op. Vrijwel altijd komen deze mensen uit landen die tot halverwege de vorige eeuw koloniën waren, meestal kunstmatige landen waarvan de grenzen tussen de kolonialiserende landen overeengekomen werden. Hierdoor kwamen er allerlei verschillende volkeren in één ‘land’ te wonen, met vaak grote interne spanningen tot gevolg. Deze kwamen vooral na de onafhankelijkheid naar buiten omdat er toen geen gemeenschappelijke vijand meer was. Democratische ontwikkelingen in deze landen werden vaak bewust tegengewerkt door de rijke landen en het IMF, omdat je nu eenmaal cruciale grondstoffen goedkoper van een dictator kunt kopen. Een goed voorbeeld is Iran (Perzië) Eeuwenlang een koninkrijk. In 1979 werd de sjah (koning) van Perzië door de Ayatholla’s  verjaagd met de hulp van de VS en het VK. De reden hiervan was dat er een democratische regering was gekozen, die besloot dat deze landen voortaan geen speciale prijs meer voor de olie moesten betalen, maar de wereldmarktprijs. De gevolgen zien we nu met alle spanningen in het Midden Oosten, hoewel ook de rol daarin van de voorlopig laatste kolonisator ter wereld, Israël, zeker niet uitgevlakt kan worden. Nederland heeft wat het bij elkaar gooien van verschillende volkeren betreft een (boeren)slimmere benadering gehad. Met uitzondering van Suriname hadden wij een voorkeur voor eilanden met lokale bevolkingen, die op zichzelf konden blijven. Ook hadden wij een voorkeur voor koloniën op grote afstand, moeilijk om met wrakke bootjes naar het moederland te komen.

Oplossing vluchtelingenprobleem

Het vluchtelingenprobleem zal zonder serieus ingrijpen door de rijke landen, bijna allemaal voormalige kolonisatoren, nooit opgelost worden en zal nog sterk gaan toenemen zolang we de klimaatproblemen ook in die landen niet serieus willen nemen en steeds grotere gebieden daar onbewoonbaar worden. Muren en hekken plaatsen of grenzen sluiten zijn zinloze oplossingen. Een brand in een huis blus je niet door de voordeur dicht te gooien! We zullen de landen waar de vluchtelingen vandaan komen op gelijkwaardige wijze de hand moeten reiken en ter plaatse moeten investeren in verbetering. Wij, de rijke landen. dragen als voormalige kolonisatoren verantwoording en nu krijgen we de rekening gepresenteerd. En investeren brengt op termijn rendement. Het verwerpelijke regiem van China heeft nog steeds een communistische basis met lange termijn plannen, helaas niet het sterkste punt van kapitalistische landen. Hoewel zij geen enkele verantwoording dragen voor de problemen in Afrikaanse en Aziatische landen, investeren zij hier gigantisch. Alleen tegen een hoog prijskaartje. Deze landen krijgen zij hierdoor meer en meer onder controle, juist die landen die heel belangrijk zijn voor de levering van grondstoffen voor onze energietransitie: voor zonnepanelen batterijen enz. Als we niet snel ingrijpen worden we ontzettend afhankelijk van China en zal dit land onze onze welvaart gaan bepalen.

Fabels over immigranten

Er circuleren veel hele en halve onwaarheden over immigranten, vooral onder simpele zielen die onze ultrarechtse stookpartijtjes aanhangen:

 • Zij nemen al onze huizen in. De krapte op de woningmarkt is ontstaan door jarenlang slecht regeringsbeleid. Wanneer er per jaar 50.000 statushouders bij zouden komen (daar zitten we nog lang niet aan) dan neemt onze bevolking met 0,29 % toe. Dus vrijwel geen invloed op deze markt!
 • Zij zijn crimineel. Waarschijnlijk ten dele waar maar niet onlogisch. Ze worden eerst van hot naar haar gesleept terwijl ze al ontheemd zijn en komen dan ook nog eens laag op de maatschappelijke ladder te staan. Voor Achmed is het misschien wel 100 keer moeilijker om hogerop te komen dan voor Piet. Ondanks dat ga je gelukkig toch steeds meer succesvolle mensen met een migratieachtergrond zien. En het percentage criminelen onder VOCers is zeker hoger geweest. (Sowieso was criminaliteit in die tijd veel groter)
 • Ze komen hier alleen maar van uitkeringen profiteren. Zolang immigranten geen status hebben mogen ze niet werken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar dit op grote schaal gebeurt. In vergelijking met andere landen duurt de procedure om een status te verkrijgen hier erg lang. Statushouders blijken vervolgens vaak heel ondernemend en succesvol. Ondanks discriminatie door een deel van de bevolking, door verhuurders en door banken lukt het ze vaak middenstandsbedrijven (en ook grote) op te bouwen. Ik heb sterk de indruk dat er de laatste jaren meer eenmanszaken door immigranten geopend worden dan door autochtone ondernemers. Hier in het centrum van Raalte zijn de meeste van de laatste jaren geopende winkels en horecazaken in handen van migranten. De Varkensmarkt hier kent vrijwel uitsluitend ondernemers met deze achtergrond, reden voor een plaatselijk bekende journalist om de gemeente te vragen de straatnaam te wijzigen in bijvoorbeeld Schapenmarkt. Ook het aantal studenten aan hogere opleidingen vertoont een steeds groter aandeel van mensen met een migratieachtergrond.

Belang immigranten

De VOC en ook de West Indische Compagnie (WIC), zijn juist hoofdzakelijk ontstaan dankzij immigranten. Vóór de Gouden Eeuw telde West Nederland economisch nauwelijks mee. Amsterdam was een slaperig vissersdorp. Het accent lag toen op Noord, Oost en Zuid (nu Vlaanderen) Nederland, die eeuwenlang deel uitmaakten van het Hanzeverbond. Antwerpen was toen de belangrijkste havenstad van Europa. De Spaanse koning Flips II wilde Europa veroveren (Tachtigjarige Oorlog) en wist in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Portugal en de Zuidelijke Nederlanden (België) zijn macht uiteindelijk te vestigen. Iedereen die niet katholiek was liep het risico dat zijn hoofd eraf ging (inquisitie), wat een enorme vluchtelingenstroom op gang bracht vanuit deze landen van Hugenoten, Joden en vooral Antwerpenaren na de Val van Antwerpen (1585). Deze vestigden zich in West Nederland, het begin van de Gouden Eeuw. Het Hanze verbond werd snel overvleugeld en Nederland werd een wereldmacht.

Twee autochtone Nederlanders krijgen op dit moment nog niet eens meer 1,75 kinderen, waardoor de bevolking krimpt. Dit, terwijl mensen door betere zorg steeds ouder worden en dus langer aanspraak zullen maken op AOW en steeds hoger wordende zorgkosten. Nu is al te zien dat er een tekort aan werknemers begint te ontstaan, terwijl de economie juist moet groeien om de inactieve bevolking te blijven ondersteunen. Dit kan alleen bereikt worden door immigratie (tenzij we minder naar de sportschool gaan en meer thuis ‘sporten’). Deze migranten moeten we  dan ook alle faciliteiten en waardigheid verlenen om hier het geluk te vinden. Eigenlijk uit eigenbelang!

 

Migranten moeten juist een streepje voor krijgen, want ze hebben de VOC mentaliteit.

Maar zijn gelukkig wel wat fatsoenlijker.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “De VOC gelukzoekers waren stoer, die van nu niet blijkbaar”

 1. Avatar
  Richard Woolderink

  Betaalt schrijver dezes alle kosten van ondernemers aan de Varkensmarkt die ze moeten maken als Varkensmarkt omgezet wordt in Schapenmarkt… Hopelijk is hij kredietwaardig genoeg om zo’n operatie te kunnen bekostigen…
  🙂

 2. Kees Huls

  Schrijver dezes probeert soms een beetje humor in de niet altijd zo positieve samenleving te brengen, Richard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.