Dalfsen en Ommen kiezen voor lokale, sociale textielinzameling

Noggus&Noggus en Kringloop Zwolle gaan samen zorgen voor de textielinzameling en -verwerking in Dalfsen en Ommen. Daarvoor werden nieuwe containers geplaatst in deze plaatsen.

Interessant? Deel het artikel

waardering

De oplettende inwoners van Dalfsen en Ommen is het vast al opgevallen: sinds kort prijken op prominente locaties nieuwe, blauwgroene textielcontainers. Niet alleen de containers zijn nieuw, ook het proces is veranderd. Het textiel wordt allemaal lokaal opgehaald, gesorteerd en verwerkt bij de kringloopvestigingen van Noggus & Noggus en Kringloop Zwolle: lokaal en sociaal.

Verwerking

Het textiel wordt in het textielsorteercentrum zorgvuldig gesorteerd. Ook het textiel dat niet in de kringloopwinkels van Noggus&Noggus en Kringloop Zwolle wordt aangeboden, krijgt een duurzame bestemming. Lokale bedrijven en stichtingen maken nieuwe kleding, sloffen en tassen van jeans. Dons uit gebruikte donzen dekbedden wordt door Ducky Dons gereinigd en gebruikt voor de vulling van nieuwe dekbedden. Deze dekbedden zijn onder andere te koop bij WaardeRing-partner By Mölle uit Dalfsen. Katoen en wol gaat naar afnemers die het verwerken zodat het weer hergebruikt kan worden. Overal is een bestemming voor.

Lokaal initiatief

“Een prachtig en lokaal initiatief dat via samenwerking met diverse partijen tot stand is gekomen” vertelt Bart Jaspers Faijer, wethouder gemeente Ommen. “Mooi is dat duurzaamheid zowel betrekking heeft op het slimmer omgaan met grondstoffen, maar ook dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hierbij worden betrokken.”

Werknemers

In het textielsorteercentrum werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Leerlingen van voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs doen er werkervaring op. Anderstaligen leren er al doende de Nederlandse taal en cultuur kennen. Iedereen die het nodig heeft of leuk vindt om in deze sociale omgeving een plek te vinden, is er van harte welkom.

Gerecyclede containers

Het leuke is dat de textielcontainers zelf ook gerecycled zijn. Het zijn oude textielcontainers die door Noggus&Noggus in Staphorst zijn opgeknapt en een mooi kleurtje hebben gekregen. Afvalverwerker ROVA heeft de containers geplaatst.

WaardeRing

Het project is het resultaat van samenwerking binnen het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing in de regio Zwolle, Ommen, Dalfsen, Zwartewaterland en Staphorst. Binnen WaardeRing werken gemeenten, onderwijs, bedrijven en kringloop samenwerken aan een circulaire en inclusieve samenleving.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.