Bart de Grunt van mijnplein: Zoals het primair onderwijs behandeld wordt, dan heb je het niet echt begrepen

Interessant? Deel het artikel

Bart de Grunt mijnplein

De overheid heeft zo weinig geld over voor fatsoenlijk basisonderwijs, dat eigenlijk de achterstandswedstrijd voor kansarmere kinderen al op hun vierde jaar begint. Te grote klassen, te weinig aandacht voor de zwakkeren… een keer op achterstand haal je dat je leven niet meer in. “Als je het primair onderwijs behandelt zoals we dat in Nederland doen, dan heb je het niet begrepen” zegt Bart de Grunt, bestuurder van mijnplein, de koepel voor basisscholen voor christelijk onderwijs in Salland.

Onderwijs is cruciaal voor je verdere leven. Dat wat je vanaf je vierde op de basisschool meekrijgt, neem je je hele verdere leven mee aan kansen. Marktwerking, zo is de afgelopen tien jaar onder Mark Rutte gebleken, heeft ons land niet bepaald verder geholpen in de strijd der volkeren. Onze kinderen zijn aanzienlijk slechter begrijpend gaan lezen bijvoorbeeld. En dat komt niet door de smartphone, want in landen om ons heen is er geen dalende trend te zien. Maar door bezuinigingen op het onderwijs worden de klassen groter, is er dus minder aandacht voor leerlingen. En omdat een school wel afgerekend wordt op zijn prestaties is er vooral speciaal aandacht voor de beteren. Want dat levert sneller geld op dan aandacht te geven aan de zwakkeren, die dat wel harder nodig hebben maar markt-technisch minder geld in het laatje brengen.

Bart de Grunt lucht zijn hart

Bart de Grunt, bestuurder mijnplein, lucht zijn hart in het programma ‘Scheefgroei’ zijn hart bij Jeroen Pauw. Je kunt De Grunt zien vanaf minuut veertig.

Grootste problemen zijn personeel en huisvesting zegt De Grunt die, toen hij in Scheefgroei het woord kreeg, net twee ouders had gehoord die hun kind uit arren moede naar een privéschool doen, daar tussen de 20 en 30.000 euro voor neertellen, maar dan wel het beste voor hun kind er uit halen. De Grunt: “Als je hoort wat mensen betalen aan een privéschool, dan is dat drie keer zoveel als wat wij krijgen voor leerlingen in het primair onderwijs, dus dan zijn de klassen ook drie keer zo groot.”

Achterstandswedstrijd begint op je vierde al

Hoe je dat verschil moet overbruggen, weet De Grunt ook niet precies. “Het is een complex geheel, waardoor je in het primair onderwijs niet meer in staat bent om de bekostiging los te krijgen die nodig is.” In het Voortgezet Onderwijs lukt dat beter: “De laagste bekostiging in het VO is duizend euro per leerling per jaar meer dan in het primair onderwijs. Dat betekent dat op je vierde jaar de achterstandswedstrijd al begonnen is.

Uit diverse afleveringen in de zesdelige reeks van Scheefgroei blijkt dat zo’n opgelopen achterstand eigenlijk niet in te halen is. Je komt in een huurhuis en bouwt minder op. Je krijgt een minder betaalde baan en bent eerder versleten. Je koopt goedkopere producten en gaat eerder dood. Je bouwt geen of minder pensioen op…

“We hebben er in Nederland voor gekozen om heel kleine wijkgerichte scholen te houden. We willen graag dat je op fiets, liefst nog lopend naar je school kan. Maar ondertussen zijn de kruideniers, de bakkers en notarissen… iedereen is uit de wijk weggegaan, want het was niet meer te betalen. Dus die kleine schooltjes die heel inefficiënt in hun vierkante meters, hun gevel en en in alles zijn, die betaal je ook nog eens een keer het minste. En de juf en de meesters die de basis leggen voor je hele toekomst, die ga je ook nog eens het slechtste bekostigen en het slechte loon geven. Dan snap je het niet helemaal denk ik.”

Nederland bungelt qua financiering van het basisonderwijs onderaan op Europese schaal. Maar ook wereldwijd staan we er slecht voor. Portugal, Slovenië, Mexico, Brazilië, Colombia, ze doen het allemaal beter. “En last dat nou ne de jaren zijn waar onze kinderen leren rekenen en schrijven en lezen…” stelt Scheefgroei. “Iedereen die wel eens een stap in een basisschool zet kan me eigen ogen zien dat een beetje extra geld hier helemaal geen overbodige luxe zal zijn.” Waarbij hogere salarissen voor de juf en de meester een van de voorwaarden is.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.