Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen uit op momenten dat er meer wordt opgewekt dan we in Nederland nodig hebben en kunnen exporteren. Op zulke momenten valt er niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was. Over heel 2023 was dat 445 uur.
(lees verder onder afbeelding)
Virtuele elektrolyser draait kwart van de maand
De virtuele elektrolyser van EnTranCe kon in augustus 180 uur, bijna een kwart van de maand, groene waterstof maken. Voor de eerste acht maanden staat de teller nu op 1111 uur waterstofproductie. Al bijna net zoveel als heel vorig jaar.
De cijfers illustreren het groeiend belang van uitbreiding van opslagmogelijkheden van hernieuwbare energie. Als deze groei zich zo doorzet zou een elektrolyser van 1 GW dit jaar hier zo’n 4 Petajoule waterstof mee kunnen maken. Met die hoeveelheid kunnen twee donkere, windstille winterse dagen overbrugd worden zonder kolen- en gascentrales in te zetten.
(lees verder onder afbeelding)
Aandeel duurzame stroom groeit
Ondanks het afschakelen groeide deze maand het aandeel duurzaam opgewekte stroom naar 57 procent. Augustus vorig jaar was dit 49 procent. Als alle capaciteit benut zou zijn, zou het aandeel duurzame stroom op 65 procent zijn gekomen.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat ervan uit dat in 2030 gemiddeld 85 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.
(lees verder onder afbeelding)
Meer productie duurzame energie
In augustus kwam de productie van hernieuwbare energie 12 procent hoger uit. Zon leverde ruim 42 procent van de productie. De bijdrage van wind groeide in vergelijking met vorig jaar. Het belang van biomassa kromp iets. Beide bronnen waren in augustus elk goed voor ongeveer 27 procent.
LET OP: Energie en stroom verschillen
Hernieuwbare stroom is slechts een deel van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.
Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. Het PBL berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik.
Energieopwek wordt onderdeel van NED.NL
Energieopwek.nl is sinds maart onderdeel van het Nationaal Energie Dashboard. (NED.nl). NED is ontwikkeld door Gasunie en Tennet. Energieopwek laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt. Dit gebeurt in samenwerking met EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen.
Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.
NED gaat zich ontwikkelen tot de plek waar de relevante energiedata van het hele energiesysteem te vinden zijn. In de loop van dit jaar wordt Energieopwek een integraal onderdeel van NED.