Adema verdedigt zijn ‘nee’ tegen glyfosaat met verwijzing naar zijn christen zijn

Verreweg de meeste landen in de Europese Unie zijn tegen glyfosaat. Slechts drie landen zijn voor. De rest onthield zich deze week van stemming voor nog eens een goedkeuring van het landbouwgif voor tien jaar. Democratisch gezien weet je de uitkomst dan wel. Toch?

Interessant? Deel het artikel

Landbouwminister Piet Adema en wethouder Gerria Toeter
Landbouwminister Piet Adema en wethouder Gerria Toeter

Minister Adema heeft in de Europese Unie weten te bewerkstelligen dat het landbouwgif glyfosaat verboden gaat worden. Adema hield op verzoek van de Tweede Kamer een vlammend betoog tegen het bestrijdingsmiddel dat geassocieerd wordt met parkinson.

Adema toonde zich in Brussel een echte christen. “We zijn hier op aarde als rentmeesters van wat God ons gegeven heeft,” zei hij in de Unie. “Daar waar ik de vorige keer nog blanco stemde vervul ik dit keer mijn democratische plicht en volg het verzoek van de Tweede Kamer die tegen roundup is. De Tweede Kamer is door het volk gekozen, als daar een meerderheid is, spreekt de wens van het volk. Ik voer uit wat me opgedragen wordt.”

Met een aantal meedenkers schrijft HierinSalland af en toe zelf toespraken zoals ze volgens de meedenkers beter hadden kunnen worden uitgesproken.

“En ik sta daar geheel en al achter,” voegde Adema toe. “Ik ben immers door God uitverkoren landbouwminister te worden. Op weg naar deze vergadering ben ik nog benaderd door de landbouwlobby die zegt gif nodig te hebben om voedsel te produceren, maar wie ‘de perfecte storm’ van Jan Rotmans gelezen heeft, kan niet anders dan begrijpen dat we als wereld, als land en als samenleving op een point of no return staan. Naast industrie heeft de landbouw ons land in chaos gebracht, maar dat was kennelijk niet genoeg te stoppen met pappen en nathouden. We verkeren nu in de perfecte storm om niet meer te sleutelen aan de koers die we varen, nee: het roer moet radicaal om. We moeten herbouwen vanaf het fundament. Dat kost een boel geld. Maar niks doen wordt duurder.

En we krijgen er zo enorm veel voor terug: een schoner milieu, een te behappen klimaatsverandering en veel gezonder voedsel. Als boeren minder produceren en meer gaan kringlooplandbouwen, zullen we meer boeren nodig hebben en zullen ze een betere boterham verdienen.”

Reactie van het ministerie: Dit is geen opinie, maar een satirisch stuk. Dat is natuurlijk prima, maar ik zou het op prijs stellen als u dit als zodanig wil aangeven door bijvoorbeeld column erboven te zetten of aan te geven dat het satire is en dat minister Adema niet echt wordt geciteerd.

Adema maakt met die woorden waar wat hij op de site van de Rijksoverheid over zichzelf zegt: “Ik wil sámen met de sector werken aan een toekomstbestendige landbouw, met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Bij die opgave hoort ook passende ondersteuning van overheden én ketenpartijen.”

“Mijn nee, het nee van Nederland tegen glyfosaat is ook een nee tegen parkinson, de pandemie die al om zich heen slaat en waarvan deskundigen zeggen dat die door glyfosaat komt. Ik weet dat de agro-industrie liever nog even doorgebruikt, maar we moeten nu eindelijk gezondheid boven economische winst stellen. Ik ga er vanuit dat LTO uiteindelijk ook blij is met mijn besluit. De agro-industrie zal het mij en niet hen aanreken en hun achterban zal hen en niet mij dankbaar zijn voor hun toekomstige gezondheid. Dat in Frankrijk de kaart van wijngebieden dezelfde is als ie van parkinson onder boeren, zegt genoeg!

Als rechtschapen christen durf ik het hier op te nemen tegen de agro-industrie. Net als Jezus dat deed tegen de tollenaars. Mag ik voor u Matteüs 9 als voorbeeld nemen?
Jezus laat daar een verlamde van zijn draagbed op staan, als ware het een landbouwer die hij van parkinson geneest. “Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel,” zegt Jezus in het tolhuis waar hij de maaltijd nuttigt met tollenaars en Farizeeërs. Hij was barmhartig voor hen, ik wil dat zijn voor de natuur, ik wil geen offers meer.”

Raalte neemt glyfosaatverbod nog mee in tijdcapsule (maar niet heus)

Het christelijk smaldeel van de gemeenteraad in Raalte reageerde enthousiast op de speech van Adema. Wethouder Gerria Toeter verwees in een korte reactie naar Stöppelhaene volgend jaar, dat daar biologische garven gezet zullen worden. Ook denkt ze dat de halmen in het wapen van Raalte in het komende glyfosaatvrije Salland aan symbolische waarde zullen winnen. “Hoe mooi is het dat we dit nog net mee mogen maken voordat we de tijdcapsule begraven in relatie tot 900 jaar Raalte. Als die capsule over honderd jaar opgegraven wordt, zullen ze zien dat we net op tijd het roer om gooiden.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Adema verdedigt zijn ‘nee’ tegen glyfosaat met verwijzing naar zijn christen zijn”

  1. Avatar
    Marjolijn Eillebrecht

    Wishful Thinking helaas.. krijg de koude rillingen als ik denk aan de huidige bewindslieden die excelleren in hun kop in het zand steken. En na de verkiezingen? Wordt het dan nog erger? Klimaat zou het belangrijkste item moeten zijn. Als Nederland overstroomt, onze lucht en water vervuild zijn is er geen ‘bestaanszekerheid’ meer..

  2. Avatar

    mijn 100en paginas lange relaas over bijna fataal contact met glyfosaat [in afwisselend 3 talen] is deel van 800 paginas die ik eruit gooide omdat ik een tijdje de dood voor ogen had.

    De 15de nov. poogde ik kennisneming vOOr de stemming te faciliteren middels 2 twietjes; nu heb ik tijd voor een vertalinkje ter ere van Adema .. die overigens zijn ‘jesus, dokter nodig’ argument aanzienlijk kan aanscherpen: bio is niet duur als je er de ziektenkosten van het ‘goedkopere alternatief’ bijtelt:

    1 van de grote gevaren van glyfosaat is misdiagnose [zoals ik mijn geval, door buren ermee ‘verrast’]:
    Hoe dan ook, zodra de aanvankelijke irritaties die door een enkel kontakt optreden aan derde oorzaken toegeschreven worden, krijgt het gif de kans zich in de zwakkere delen van het slachtoffer te verschansen en ‘blokkade uitbouw’ te plegen Maw, het begint je aan stommiteiten en domme gewoonten te herinneren wat de juiste diagnose mischien [vrijwel zeker, zie volgend parenthese setje] verder uitstelt.
    ———– Nu, 2 jaar verder, nog niet alle alternatieven uitgeput [zoals de analysen naar justinhealth.com op te sturen inplaats van de reguliere zorg hier, die ronduit, bot en verdacht weigert zelfs maaar op glyphosaat te testen – goedkope kitjes hier: glyphosat-test.de .. ook info – 70+% van alle tot nog toe getesten belast] maar ik vermoed dat mijn plotse onvermogen vetten te verteren blijvend is.

    Waar is de advocaat die duidelijk maakt hoe het goedje 1 tot 2 decennia leeftijd op voorraad uit de biologische klok van getroffenen knipt?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.