Straatpraat: Buurman maakt zich deze week zorgen over moeilijke financiële keuzes en risico’s.

Buuv, TheeTante, NarrigeNeef en de buurman maken geregeld een praatje in de straat.

Interessant? Deel het artikel

Foto PxHere
Foto PxHere

Buuv, TheeTante, NarrigeNeef en de buurman maken geregeld een praatje in de straat. Hier kun je hun Straatpraat volgen. Buurman maakt zich deze week zorgen over moeilijke financiële keuzes en risico’s.

Ik was gisteren in gesprek met mensen die hun huis afgelost hadden, maar nu op hun oude dag eigenlijk nog wel wat extra armslag wilden voor een andere caravan en bijpassende auto voor een maandje voor- en najaar in subtropische sferen. Toen moest ik ineens aan jouw AOW-uitleg denken Narrige Neef. Belazerd in het zakenleven en nu een schamel loontje.

Er schieten wat zaken door mijn hoofd. Ten eerste is het zoals het is vanwege het politieke klimaat in ons land. Minder bedeelden worden er onder de egoïsten van de VVD niet beter op. Ik had eens personeel in dienst dat door veranderende belasting minder netto overhield en daarom bruto meer salaris wilde. Maar ze had VVD gestemd: eigen schuld, dikke bult dus.

Tweede is het criminele gedrag dat je in het zakenleven tegen kunt komen. Is mij ook overkomen. De franchiser van het Weekblad voor Salland brak een contract met mij, de rechtbank veroordeelde hem tot anderhalf ton te betalen aan mij, maar hij liet daarna doodleuk een BV-tje ploffen. In hoger beroep hoop ik dat de rechter daar nog een stokje voor steekt, maar dat is wel een kwestie van lange adem en diepen zakken: advocaatkosten en achterstallig rechtbankwerk maken dat ik zo 10.000 euro en een jaar verder ben. Ik moet zeggen dat het als een trap tegen je schenen voelt als de gemeente dan extra pagina’s bij zo’n klootzak inkoopt om het weekblad te redden in coronatijd.

Drie: het is ernstig als je inkomen naar dat niveau daalt dat je je niet kunt permitteren gezond te leven. Dat is aan alle kanten goed verkeerd. Want goedkoop eten kopen is hartstikke duur. Je betaalt er minder voor bij de kassa, maar de ziektekosten nemen wel toe. Duur eten kopen is juist daarom over het algemeen goedkoper aan het eind van de rit.
Daarbij wil ik dan ook nog wel aandacht vestigen op een psychologische component. Als je altijd rekening moet houden met wat je koopt, dan lijkt het me zo lekker eens een keer extra in te slaan als het bijna niks kost. En als je naar de kringloop móet is dat heel anders dan wanneer je er naartoe mág. Rijk zegt tegen arm dat we gelukkig de voedselbank nog hebben, ik had liever gehad dat Rijk geld lapt om de voedselbank overbodig te maken.

Maar een eerlijker verdeling van geld, liefst een basisinkomen, dat zal er voorlopig wel niet in zitten. Zolang we een roundup-wethouder niet vervolgen voor dood door schuld en als zelfs de belastingdienst racistisch is, dan weet je dat we in een smerig land terecht zijn gekomen.

Of vlieg ik nu de bocht uit, TheeTante?…

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *