19 april Webinar HoopHeggen: hoe heggen helpen het landschap verrijken

Interessant? Deel het artikel

Hoopheggen4

Het maandelijkse webinar van Eetbaar Olst-Wijhe gaat plaatsvinden op maandag 19 april, en zoomt (letterlijk) in op het werk van de stichting Hoopheggen in Olst. Het gezicht daarachter is landschapsarchitect Jantine Schinkelshoek; zij is degene die deze avond als spreker optreedt. Daarbij vertelt ze over het waarom en hoe van haar inzet, die er simpelweg op neer komt dat ze met zoveel mogelijk anderen op zoveel mogelijk plekken zoveel mogelijk heggen aanplant. En dat betekent voor de 2 jaar dat de stichting bestaat in totaal 10 kilometer nieuwe heg!

Maandag 19 april
19.30 – 21.00
gratis, via Zoom

Heggen verrijken het landschap

Al deze heggen helpen het landschap verrijken, en dat is nodig, want de afgelopen 50 jaar is de stand van vogels en insecten in het buitengebied drastisch achteruit gelopen. Als landschapsarchitect maakte Jantine vaak plannen om het tij te keren, en afhankelijk van haar opdrachtgever werden die plannen al dan niet uitgevoerd. Daarbij besefte zij steeds meer, dat zij behoort tot de eerste generatie die inziet dat we iets hebben afgebroken dat van levensbelang is. En dat we met elkaar ook de laatste generatie vormen die dit weer op kan bouwen. Dat vroeg om actie. Vriendelijke actie. Actie waar niemand toe gedwongen wordt, maar waarmee je juist mensen uitnodigt om mee te gaan doen.

Hoe hoopheggen begon

Zij hield al enorm van heggen, omdat ze verbindend zijn in het landschap en veel planten en dieren van voedsel of bescherming voorzien. Daarnaast stond Nederland vóór de uitvinding van het prikkeldraad vol met heggen! Vandaar dat ze begon met het aanplanten van gemengde heggen. Eerst deed ze dat bij buren, toen bij vrienden, en toen bij vrienden van vrienden. Ze plantte met kinderen, ouderen, jongeren en hele gezinnen samen. Jet Nieboer en Joukje Bosch sloten zich aan en samen maakten ze van Hoopheggen een stichting: drie vrouwen, werkzaam in de groene sector en vol goede moed.

Beplantingsadvies

Wie zich bij de stichting aanmeldt als grondeigenaar, krijgt een beplantingsadvies, zodat de heg maximaal bijdraagt aan de biodiversiteit. Want het gaat om gemengde heggen van een heel palet aan soorten, en niet alleen de overbekende meidoorn of laurierkers. Door die diversiteit hebben de heggen een groot aantal verschillende organismen iets te bieden: voedsel op meerdere momenten in het groeiseizoen, schuil- en nestelplaatsen, terwijl zij CO2 uit de atmosfeer vastleggen en ook vee en mensen luwte tegen de wind bieden.

Steun de stichting

De stichting kan dankzij donaties ook financieel bijdragen en helpt mee met de aanplant. Tijdens de plantdagen staan plezier, lekker eten en aandacht voor de mooie planten centraal. Wie dit mooie werk wil steunen kan meedoen met de aanplant, geld doneren voor plantmateriaal, of een plantlocatie aanbieden van minimaal 250 meter lengte. Vrijwilligers keren altijd voldaan huiswaarts, omdat ze aan het eind van de dag samen echt een nieuw landschapselement hebben neergezet. Maar ook omdat een dag in de buitenlucht iedereen zo ontzettend goed doet.

Webinars Eetbaar Olst-Wijhe

Eetbaar Olst-Wijhe begon in het najaar met het aanbieden van online workshops en webinars, nadat ze vóór het corona-tijdperk af en toe fysieke bijeenkomsten organiseerde. Het bleek een prima, laagdrempelige manier om belangstellenden van boeiende informatie over groene acties en ideeën te voorzien. Bovendien biedt het een podium voor iedereen die iets zinvols doet en iets ‘aardigs’ te vertellen heeft over het werkterrein van de stichting zelf – de verrijking van het landschap, eetbaar groen en biodiversiteit. Met deze webinars mikken we op inspirerende momenten en mogelijkheden voor ieder van ons die als individu van betekenis voor onze leefomgeving wil zijn.

Aanmelden voor het webinar is noodzakelijk: bit.ly/WebHeg19-4
Nadere informatie op online platform Hallo IJsseldal
Vragen? Mail naar eetbaarolstwijhe@gmail.com

Fransjan de Waard
Eetbaar Olst-Wijhe

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.