Yuri Honing & Mariecke van der Linden met Blauwbaard Boudoir in Het Nijenhuis

Yuri Honing & Mariecke van der Linden exposeren hun multimediale installatie in de Tuinzaal van kasteel Het Nijenhuis in Heino/Wijhe van 3 mei t/m 4 september 2022

Interessant? Deel het artikel

fundatie
Mariecke van der Linden, Firmament, 2022, olieverf op doek, 100 x 200 cm

We had a beautiful aquarium but we wanted to go to the sea.

Yuri Honing & Mariecke van der Linden laten zich voor hun nieuwe multimediale installatie in de Tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis inspireren door de historische stijlfiguur van Blauwbaard.

In het oorspronkelijke sprookje van Charles Perrault uit 1697 verbiedt de steenrijke en afschrikwekkende Blauwbaard zijn kersverse bruid om zijn geheime kamer te betreden. Als ze haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en in de verboden kamer de lichamen van zes dode vrouwen vindt, betrapt Blauwbaard haar en dreigt hij haar, net als haar voorgangers, te doden. 

Door de eeuwen heen is het sprookje van Blauwbaard gebruikt om jonge vrouwen te waarschuwen voor ongehoorzaamheid en nieuwsgierigheid. Yuri Honing & Mariecke van der Linden vertalen dit gegeven naar het nu, naar het alledaagse leven waar op Instagram iedereen mooi, rijk en beroemd gevonden wil worden. Jonge mensen die op zoek zijn naar spanning en avontuur, blijken een makkelijke prooi te zijn voor (zogenaamd) rijke predators, die alleen maar hun Rolexen hoeven te tonen of hun bolides voor te rijden. Persbericht Museum de Fundatie

In twee zinsbegoochelende ruimtes ontmoeten deze werelden elkaar: het Boudoir waarin verlangen, dromen en blinde ambities samensmelten in video en olieverf; en het Abattoir, waar de hersenen van Blauwbaard waken, en waar de muziek van Yuri Honing Acoustic Quartet’s album Bluebeard te horen is. Of het wijs is om deze ruimtes te betreden? Misschien niet, maar het is de enige manier om te weten waar Blauwbaard zijn fuiken uitzet, en om bij de zee te komen.

Bij Blauwbaard Boudoir Abattoir verschijnt een boek, met daarin een gesprek met Yuri Honing & Mariecke van der Linden. Een uitgave van Waanders Uitgevers en Museum de Fundatie.

Blauwbaard Boudoir Abattoir 3 mei t/m 4 september Kasteel het Nijenhuis, Heino / Wijhe museumdefundatie.nl

Op 10 juni staat Yuri Honing met zijn Acoustic Quartet op Fundatie Summer Stage 2022; een weekend lang verandert de normaal zo serene beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis in een zinderend festivalterrein.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.