Willy Boogaard: Plantaardig eten op Schiermonnikoog

Al sinds de meiden van Willy Boogaard er zijn, gaan ze naar de Waddeneilanden. De laatste 10 jaar in de voorjaarsvakantie op Schiermonnikoog. Lekker uitwaaien en bijkletsen over studie, werk, tuinieren, klimaat en vooral ook over lekker plantaardig eten.

Interessant? Deel het artikel

Willy Boogaard 230306 wandelen schiermonnikoog

Ik weet op Schier de plekjes te vinden waar je nog wat postelein kan verzamelen voor de salade. Lisa heeft hele verhalen over een workshop fermenteren, die ze heeft gegeven op haar stageplek voor het IVN in Roermond. En Julia vertelt over haar stage bij Philadelphia, waar ze voor haar avonddienst haar eigen eten meeneemt in een lunch box, omdat ze daar nog geen maaltijd zonder vlees kennen. Daar heeft ze al wat handige recepten voor bedacht. Peter die 25 jaar bij de post werkt en zijn collega’s heeft uitgenodigd voor een plantaardig/wildplukbuffet bij de Aardehuizen, vertelt dat zijn collega’s dit best spannend vinden.

De boodschappen voor onze maaltijden doen we bij de net nieuw geopende Spar in het dorp. Het ziet er uitnodigend uit, alleen zijn de prijzen wel even schrikken. Daarom besluit ik eens goed naar aanbiedingen te kijken. Zo maak ik de eerste dag een noodlegerecht met spruitjes. De tweede dag zilvervliesrijst met pompoencurry, linzensaus (dahl) en raita (yoghurt met postelein). Er is nog wat rijst, curry, linzen en raita over. Dus voor dag 3 koop ik alleen een pakje tortilla’s erbij en witlof voor een salade.

Dan hebben we nog dag 4. Door de vele wandelingen en het zwemmen in de zee, hebben we flink trek. Maar soms overschat ik mijn eigen trek een beetje. Ik maak spaghetti met knolselderij, paprika in tomatensaus met Vega gehaktballetjes erbij.

Lisa is inmiddels weer naar het vaste land gegaan en er blijft dus flink wat over. Ja, en ik heb door mijn ouders (hebben de oorlogsjaren meegemaakt en mijn moeder zou dit jaar 100 zijn geworden als ze nog had geleefd) geleerd om geen eten weg te gooien. Alle trommeltjes worden gevuld en onderweg naar de boot bedenk ik mij zuchtend onder de zware eetlast met de andere bagage, dat het toch handiger is om nog beter mijn inkoop te plannen.

Maar terug in Olst is het koken wel heel makkelijk. Effe de tuin door struinen met een bak voor de veldsla, winterpostelein en rucola. Dressing van frambozenazijn, ahornsiroop, waddenmosterd, waddenzeezout (ja, die potjes zaten ook nog in mijn bagage) snufje peper en olijfolie erover en smullen maar. Tijdens het eten prijzen we ons gelukkig dat we onze eigen groente mogen telen!

NOODLES MET SPRUITJES EN TEMPEH!

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels plantaardige bakolie (bv. olijfolie, raapzaadolie of zonnebloemolie)
  • 250 gram volkoren noodles
  • Tempehblok (395 gram in dunne reepjes gesneden)
  • Flinke scheut sojasaus
  • 500 gram spruitjes (vieze blaadjes eraf en gewassen en in halve stukjes gesneden)
  • 3 paprika’s (in kleine stukjes gesneden)
  • Rode peper (zaden eruit en gesnipperd)
  • 2 rode uien (gesnipperd)
  • 4 teentjes knoflook (geperst of in hele kleine snippertjes gesneden)
  • 2 eetlepels geraspte gember
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel geelwortel
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels citroensap
  • Vers gemalen peper en zout naar behoefte

Bereiding:

  • Doe de noodles in een pan en giet hier kokend water overheen. Dek af met deksel en laat staan.
  • Doe de tempehreepjes in een schaal en roer er sojasaus doorheen, zodat elk reepje de saus opneemt.
  • Verwarm de helft van de olie in een grote wok of koekenpan en bak de tempeh al roerbakkend krokant. Doe de tempeh in aparte schaal.
  • Verwarm de andere helft van de olie in de grote wok of koekenpan en bak de uien tot ze er glazig uitzien.
  • Doe de knoflook, gember, koriander, komijn, geelwortel en rode peper erbij en bak het een aantal minuten goed door elkaar. Doe de gehalveerde spruitjes erbij en roer ze al bakkende halfgaar. Doe de paprika’s erbij en blijf al roerende als door elkaar bakken.
  • Doe de noodles in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  • Voeg de noodles en de tempeh toe aan het groentemengsel en roer goed door elkaar. Voeg dan de gembersiroop, citroensap en gemalen peper. Proef en voeg eventueel zout, gembersiroop, citroensap en/of sojasaus toe.

Eet smakelijk!

Tip: Wij hebben hier witlofsalade bij gegeten.

 

POMPOENCURRY MET ZILVERVLIESRIJST, DAHL EN RAITA

Ingrediënten:

  • 1 potje zongedroogde tomaten in zonnebloemolie
  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram rode linzen
  • 400 gram plantaardige yoghurt
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 geschilde oranje pompoen in blokjes
  • 4 eetlepels geraspte gember (voor de dahl en de pompoencurry)
  • 4 rode of gele uien (gesnipperd)
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels gemalen koriander
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 2 eetlepels gemalen geelwortel
  • 1 rode peper gesnipperd
  • 100 gram winterpostelein
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding:

  • Kook de zilvervliesrijst volgens gebruiksaanwijzing.
  • Was de linzen en zet ze met zoveel water op dat de linzen net onder het water staan.
  • Doe er 2 eetlepels gember en 1 eetlepel komijn, koriander en geelwortel bij.
  • Kook ze op middelhoog vuur gaar.
  • Vergeet niet regelmatig te roeren en voeg eventueel wat water toe.
  • Zijn de linzen gaar, voeg dan 4 eetlepels fijn gesneden zongedroogde tomaten, 1 eetlepel gembersiroop en 1 eetlepel citroensap toe.
  • Roer goed door elkaar en proef.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe en dan is de linzen Dahl klaar.
  • Doe wat olie in een braadpan en bak de ui glazig.
  • Voeg dan de pompoenblokjes, knoflook, 2 eetlepels gember, gesnipperde rode peper en 1 eetlepel komijn, koriander en geelwortel bij.
  • Roer het goed door elkaar en laat het een aantal minuten bakken. Zorg dat het niet aanbrandt.
  • Voeg dan blikje kokosmelk toe.
  • Laat de pompoencurry op een laag vuur met deksel op de pan langzaam garen.
  • Maak  ondertussen de raita door de yoghurt te mengen met 1 eetlepel citroensap, snufje zout, halve theelepel gemalen koriander, vers gemalen peper en de winterpostelein.
  • Check de curry door regelmatig te roeren (tegen aanbranden) en door met vork in de pompoen te prikken om te checken of deze gaar is.
  • Voeg tot slot nog 1 eetlepel citroensap en gembersiroop en vers gemalen peper toe.
  • Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe.

Tip 1: Serveer met groene komkommer in plakjes gesneden

Tip 2: Serveer een restje de volgende dag met in de pan opgewarmde tortilla’s.

Tip 3: Gebruik de overige zongedroogde tomaten voor in een pastasaus.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.