Wat is er in de natuur: maart was droger en warmer dan ooit. Vlinders zijn slachtoffer!

Maart was een recordmaand voor warmte en droogte. Die klimaatverandering is niet best voor vlinders, concludeert de Sallandse Vlinderfotograaf.

Interessant? Deel het artikel

vlinders gefotografeerd door de sallandse vlinderfotograaf

Terwijl Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, begin april het record verbrak van de meeste opeenvolgende politieke blunders, werd een maand eerder, de warmste 8 maart ooit gemeten. Maar dat was niet alles: ook de droogte in maart verbrak alle records. Nooit eerder viel er in die periode zo weinig neerslag.

Salland Zoemt heeft een appgroep met natuurkenners. Aan het eind van de maand blikken die altijd even terug. Wat was er in maart in de natuur?

Het veranderende klimaat heeft wereldwijd ingrijpende gevolgen, en ook in Salland merk ik steeds vaker de impact. Eén van de slachtoffers van deze veranderingen is de vlinder, die sterk afhankelijk is van specifieke klimaatomstandigheden en vegetatie. Vooral droogte, een steeds vaker voorkomend gevolg van klimaatverandering, vormt een bedreiging voor deze kwetsbare insectensoort.

Elk type vlinder is nauw verbonden met zijn eigen leefgebied: ze leggen eitjes op specifieke waardplanten, en hun nakomelingen, de rupsen, hebben voedsel en beschutting nodig om te overleven. Veel van deze planten zijn gevoelig voor droogte. Wanneer het langdurig droog blijft, verwelken of verdwijnen de planten, waardoor bepaalde vlindersoorten geen geschikte plek meer vinden om zich voort te planten.

De droogte tast niet alleen de voedselvoorziening aan, maar zorgt er ook voor dat de natuurlijke balans verstoord raakt. Vlinders die al kwetsbaar waren, zoals het Gentiaanblauwtje, de Aardbeivlinder en Zilveren Maan, lopen extra risico.

Natuurbeheer speelt een belangrijke rol. Door gevarieerde, kruidenrijke landschappen te behouden en te zorgen voor waterbuffers in natuurgebieden, kunnen we de negatieve effecten van droogte deels opvangen. Ook in onze eigen tuin kunnen we bijdragen door te kiezen voor biologische planten, gepast watergebruik en het plegen van bewust tuinonderhoud.

Ook al is klimaatverandering een complex probleem, het beschermen van vlinders begint dichtbij huis.

De warme temperaturen in het vroege voorjaar zorgen ervoor dat overwinterende vlinders zoals de Citroenvlinder, Dagpauwoog, Kleine Vos en Gehakkelde Aurelia, hun overwinterplaats verlaten en snel op zoek gaan naar nectar om op krachten te komen en een partner om voort te planten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Wat is er in de natuur: maart was droger en warmer dan ooit. Vlinders zijn slachtoffer!”

  1. De Sallandse Vlinderfotograaf

    Je meer bewust zijn van de manier waarop je tuinonderhoud pleegt. Als je namelijk gewend bent om in het voorjaar en najaar rigoureus te spitten, snoeien, schoffelen en bladblazen, help je daar geen vlinders mee. Door het onderhoud wat gerichter uit te voeren (per plantensoort of een gedeelte van je tuin), en het een beetje meer te verspreiden over het jaar, blijft er altijd een gedeelte van je tuin over waar vlinders terecht kunnen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.