Van der Vegt Fijnmetaal wordt succesvol geleid door meer dan een halve eeuw fijnmetaalervaring. Alfons en René van der Vegt zijn rasechte metaalbewerkers met dezelfde gedrevenheid.
Door Alfons en René van der Vegt
Onze kracht? Het maken van precisie-onderdelen in kleine oplagen. Zuiver tot op de duizendste millimeter. Het is een bewuste keus; wij prefereren complexiteit boven serieproductie. Misschien niet de makkelijkste weg, maar wel waar ons hart ligt.
Met onze onderdelen worden vliegtuigonderdelen gebouwd, diergeneesmiddelen verpakt, antieke voertuigen gerestaureerd en sinds kort maken we zelfs onderdelen voor kunstmatige alvleesklieren. En daar zijn we best trots op.
De machines
We maken onze producten op diverse draai- en freesmachines. Bij de aanschaf hiervan kijken we kritisch naar het energieverbruik. Ook investeren we in de meest efficiënte gereedschappen. Hiermee verlagen we de productietijd met als gevolg een reductie van ons energieverbruik.
Wij gebruiken compressoren voor de luchtbediening van onze machines. We hebben onze compressoren onlangs vervangen door een frequentie gestuurde compressor. Dit maakt dat ons energieverbruik aanzienlijk is gedaald.
Het proces
In het gehele maakproces streven we ernaar om zoveel mogelijk milieubewust te produceren. Dat begint bij de inkoop van de materialen. De klant bepaalt van welk materiaal een product vervaardigd moet worden, echter waar mogelijk proberen we altijd de inkoop in Europa te doen. Daarnaast kopen we kritisch in door zoveel mogelijk de materiaalinkopen te bundelen. Dit alles om het transport te minimaliseren. Na het verspaningsproces vangen we het restmateriaal op om vervolgens gerecycled te worden.
Als we het dan toch over recyclen hebben; omdat wij met precisie onderdelen te maken hebben is het essentieel dat er veel aandacht geschonken wordt aan het goed verpakken ervan. We gebruiken diverse duurzame verpakkingsmaterialen. Je kunt hierbij denken aan recyclebaar golfkarton, opvulchips en noppenfolie.
Om het verspaningsproces optimaal te laten verlopen is het gebruik van koelvloeistof nodig. Om deze vloeistof van de vervaardigde onderdelen op te nemen gebruiken we poetsdoeken. Deze worden door een gespecialiseerd bedrijf gewassen en vervolgens hergebruikt. Dit voorkomt dat de doeken bij het afval belanden.
Ons pand
In 2020 hebben we ons pand uitgebreid. Een mooi moment om het totale pand te voorzien van ledverlichting en de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen te onderzoeken. We hebben zeker de intentie om de panelen aan te schaffen, echter zitten we nog in de beslisfase, omdat het terug leveren van de met zon opgewekte energie op dit moment niet mogelijk is.
Digitalisering
Onze forse groei brengt een professionaliseringsslag met zich mee. Dit maakt dat wij eind vorig jaar zijn overgestapt naar een vernieuwde versie van ons ERP systeem. Dit heeft een prachtige overgang met zich meegebracht naar digitalisering en papierloos ondernemen. We hopen hiermee heel wat bomen te kunnen besparen.