Wat doet de natuur nu dan? Wintertijd van dieren wordt niet met de klok geregeld

In de rubriek ‘wat doet de natuur nu dan’ kijken we samen met een grote groep natuur-deskundigen naar wat de natuur aan het doen is, geven we tekst en uitleg, en proberen we een verbinding te leggen met wat jij voor de natuur kunt doen.

Interessant? Deel het artikel

mispel

De natuur doet ook aan wintertijd, maar hoeft daarvoor de klok niet te verzetten. Als wij met de kippen op stok zouden gaan, regelde zich dat zomer- en winterritme ook vanzelf, maar dat doen we niet. We doen het licht aan als het donker wordt en laten de klok ons dagritme bepalen.

Wat doet de natuur nu dan? Vertel het ons via info@hierinsalland.nl

Sinds dat kunstlicht slapen we anderhalf uur korter, vertelde NMO-directeur Matthijs Nijboer op de Nacht van de Nacht, wat helemaal niet gezond is. Op de radio zei de presentator dat we “vannacht lekker een uur langer slapen” konden. Flora en fauna denken daar heel anders over. Die houden zich aan het ritme van de zon en slapen daarom vanzelf langer of korter. Ze bereiden zich deze maanden voor op de winterrust (als de temperaturen overdag niet de bocht uitvliegen) en leggen wintervoorraden aan. Er valt namelijk nog best te oogsten. Mispels, walnoten, kastanjes en beukennootjes.

(Tekst gaat verder na deze foto van een bij die nog snel even wat wintervoorraad opslaat)

Huismuisjes slepen vooral van het kleinere soort mee naar hun warme winterverblijf, bijvoorbeeld tussen de plafondbalken op zolder. Waarschijnlijk gaan zij een nieuw nestje bouwen Als je dat dan in het voorjaar weghaalt, zul je de resten van beukennootjes wel vinden. Leeggegeten door de muizen en hun jonkies. Je zult ze de komende maanden vrolijk horen trippelen op de zolderplanken. Loat goan! Zolang ze maar tussen de balken blijven. En dat doen ze heel gehoorzaam. Want net zoals jij schrikt van een voorbijschietende muis, heeft hij andersom ook helemaal geen zin jou tegen te komen.

Recepten

Als we de beukennootjes voor de muizen laten liggen, en de mispels voor ons zelf gebruiken, dan hebben we voor die laatste wat recepten.

De zevenslaper, als likeur.
7 rijpe zachte mispels
7 kruidnagels
70 gr suiker
70 ml wodka
7 maanden laten slapen
7 vrienden uitnodigen
7 glaasjes vullen.

Dat is een serieus recept! Moet je nu mee aan de gang, kun je er in het voorjaar mooie sier mee maken!
De zevenslaper is trouwens ook de bijnaam van de grootste muis die we kennen: de relmuis. Die dank zijn bijnaam aan het feit dat hij zeven maanden winterslaap houdt!

Nog twee recepten van mispel:

Van de zevenklapper gaan we over naar een tweeklapper. Eerst mispelgelei maken, dan van wat er overblijft een chutney. Hiervoor hoef je niet op tijd te plukken. Het is juist de bedoeling dat de mispel al wat zacht is, nog net niet aan het rotten is.

Snij twee kilo mispels, twee citroenen en een zure appel in stukken, zet het onder water, breng het aan de kook en laat het een uur zachtjes sudderen. Hang de inhoud van de pan in een theedoek boven een pan en laat die een nacht uitdruppelen. Stukken fruit die nog niet kapotgekookt zijn, mag je nog wel helpen.
Per 1,25 liter sap voeg je een dag later 500 g geleisuiker toe.

Roeren, goed koken en de gelei is klaar om in potten te bewaren.

Van wat er in de theedoek achterbleef kun je nog weer een chutney maken.
2 el zonnebloembloemolie
2 el mosterdzaad
1 el versgemalen zwarte peper
1/2 el fenegriekzaadjes
1 tl gemalen kurkuma
1 ui, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngesneden
verse gember, duimdik en -lang, fijngeraspt
2 verse rode chilipepers, fijngesneden
1 kg moesappels, geschild, in grove stukken gesneden
250 g donkere basterdsuiker
250 ml ciderazijn
1 el zout

Zeef de pulp (om de pitjes er uit te halen).
Bak de specerijen in de olie, voeg de andere kruiden toe en tot slot ook de mispelpulp,

appels, suiker, azijn en zout. Laten sudderen tot hij indikt (kan wel twee uur duren) en klaar is de chutney. Als je hem zonder stukjes wil, nog even met de staafmixer erin.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden