Wat doet de natuur nu dan? Pleidooi voor de mol!

Wat doet de natuur nu dan? Die sterft op dit moment af met als doel weer jong voor de dag te komen. Wat mollen daar mee te maken hebben? Heel veel!

Interessant? Deel het artikel

paddenstoel
Foto: Diny Heidenrijk

In de (nieuwe) rubriek ‘wat doet de natuur nu dan’ kijken we samen met een grote groep natuur-deskundigen naar wat de natuur aan het doen is, geven we tekst en uitleg, en proberen we een verbinding te leggen met wat jij voor de natuur kunt doen.

Is het daarom verstandig te beginnen met de gedachte dat de natuur op dit moment aan het doodgaan is? De groene blaadjes worden bruin en vallen af. Bloemen stoppen met bloeien. Gras hoef je niet meer te maaien… Ja, dat is een mooi begin van de serie, want die dood van de natuur is niet het einde. Het is een nieuw begin!!!

Wat doet de natuur nu dan? Vertel het ons via info@hierinsalland.nl

Herfst, winter, lente, zomer, herfst… het is een cyclus die de natuur nodig heeft om te overleven. In feite doet de mens dat ook. Je hebt er niet veel verbeeldingskracht voor nodig te bedenken dat we ons in de lente voortplanten, in de zomer oogsten, in de herfst terugkijken en in de winter ruimte maken voor nieuw leven.

Dat de samenleving als geheel, ook aan die cyclus toe is, blijkt wel uit ons taalgebruik: kringlooplandbouw, circulaire economie, regeneratieve industrie, hernieuwbare energie… we zoeken afslagen op de doodlopende weg waarop we zitten. En gauw wat.

Hoe doet de natuur dat, die kringloop? Een herfstachtig voorbeeld: onder de grond kennen bomen en planten een fijnmazig netwerk. Hun eigen wortelstelsel staat via een langdradig netwerk van schimmels (het mycelium) met elkaar in verbinding. Dat mycelium zorgt voor voedseltransport én voert ook stofjes aan die de boom gezond houden. We zien dat niet, maar het is er wel. Het is heel belangrijk dat stelsel intact te houden. Daarom moet je zo weinig mogelijk spitten, ploegen en frezen.

Paddenstoelen organiseren dat mycelium. Mollen zijn zich het zelf niet bewust, maar zij zijn de pakketbezorger daarvan. Ze snoepen ervan en poepen het ergens anders weer uit. Mollen zorgen er ook nog eens een keer voor dat de grond luchtig blijft, dat andere diertjes zich er beter in bewegen, dat trekt weer andere flora en fauna aan. Mollen helpen de wateropvang van grond te verbeteren. Belangrijke beesten dus, maar een paddenstoel doet het beter op de foto…

Tja, kies je dan voor een molshoop in je gazon of voor een mollenklem. We zijn dat laatste gewend. Ook omdat we de mol niet zien en het dichtklappen van de klem ook niet. Maar die klem werkt averechts. Mollen zijn solitaire dieren en hebben een leefgebied dat wel 1000 vierkante meter groot is, dus er zit er niet meer dan eentje in jouw tuin. Als je die vangt, gaat een andere mol die plek opeisen. Die oude mol hád een gangenstelsel. Die nieuwe mol graaft een nieuwe… Het is veel effectiever een trap tegen een molshoop aan te geven en het gras wat hoger te laten groeien.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.