Wat doet de natuur nu dan? Egeltjes bereiden zich voor op de winterslaap

In de rubriek ‘wat doet de natuur nu dan’ kijken we samen met een grote groep natuur-deskundigen naar wat de natuur aan het doen is, geven we tekst en uitleg, en proberen we een verbinding te leggen met wat jij voor de natuur kunt doen.

Interessant? Deel het artikel

egel natuur herfst

Egels bereiden zich voor op hun winterslaap. Moet het misschien eerst nog wel wat kouder worden, maar toch. Ze maken dankbaar gebruik van al het blad dat er valt, dat is voor hen het lekker warme winter-dekbed dat ze op een beschutte plek neerleggen.

Wat doet de natuur nu dan? Vertel het ons via info@hierinsalland.nl

Dat verandert jouw definitie van de tuin winterklaar maken. Eigenlijk maakt de tuin zichzelf wel winterklaar. Zaadhuisjes aan dorre stengels houden nog wat te eten over voor wintervogels en blad is een dekbed. Lekker laten liggen dus.

De egel bereidt zich voor op de winterslaap. Maar de egel ís nog niet in winterslaap. Net als andere dieren die de winter slapend doorbrengen, moeten ze eerst hun maag vullen. Daar eten ze ook eikels, kastanjes en beukennootjes voor. Ook dat moet je dus eigenlijk zo veel mogelijk allemaal laten liggen. De egel is ook gek op wormen, kevers, pissebedden, duizendpoten. In de wedstrijd om te eten of gegeten te worden zijn die beestjes kansloos: de egel heeft een uitstekend gehoor en hoort zijn dan nog levende voedsel zelfs onder de grond bewegen.

Het is misschien een gekke samenvatting, maar de beste manier om de tuin voor te bereiden op de winter is niks doen. Laat ook vooral de bladblazer in de schuur – of liever nog in het tuincentrum – staan. Als je niet uit de voeten kunt met ‘niks doen’, ga dan iedere week minutieus kijken naar wat er verandert in je tuin terwijl je niks doet.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *