Wat doet de natuur nu dan? Die vreet een eikenboom kaal!

Een eik die nu al zijn blad kwijt raakt. Dat is geen bestigheid toch? Onze natuurdeskundigen weten het antwoord: rupsen komen door veranderend klimaat eerder uit hun ei en vreten daarom de boom kaal...

Interessant? Deel het artikel

eik, luis, rups

“Vandaag kwam ik langs het kanaal naar Lemelerveld allemaal van dit soort bomen tegen… Weten jullie wat dit is? Zijn deze bomen (half) dood? Komt dit door de droogte van vorig jaar? Of een plaag?”

Deze vraag hebben we doorgespeeld naar onze appgroep met natuurdeskundigen, en dan heb je zo het antwoord boven tafel.

HierinSalland en SallandZoemt hebben samen een appgroep met natuurdeskundigen die elkaar op de hoogte houden van wat er in de natuur gebeurt. Meestal heel gewone dingen, maar in de natuur is eigenlijk alles heel bijzonder. Als jij een onderwerp hebt voor de appgroep, kom maar door!

De vraagsteller was dergelijke bomen al wel eens vaker tegen gekomen, ook niet alleen dit jaar. Klimaatverandering? Een teken aan de wand?

Antwoord 1: Het lijkt op een rupsenplaag. Waarbij je ‘plaag’ tussen haakjes moet zetten. Want wanneer is iets precies een plaag? Daar denken die rupsen vast heel anders over dan de eik.
Je ziet het wel vaker in het voorjaar, vooral op eiken. De bomen lopen later opnieuw uit en komen gewoon in blad. Maar hebben wel een achterstand opgelopen.

Antwoord 2: Vermoedelijk eiken die door rupsen kaal gevreten zijn. Die rupsen moeten flink eten om straks wintervlinder te worden. Is een fenomeen dat je niet elk jaar ziet. En de eik komt meestal wel weer goed in het blad.
Spreeuwen en merels hebben het er trouwens ook maar druk mee. Want die zijn weer gek op die rupsen. (Daarom moet de gemeente die eikenprocessierups ook niet doodspuiten, want dan dood je ook de vogels).
Wees blij met de wintervlinders in het vooruitzicht en hou even in de gaten of het blad weer terug komt.

Antwoord 3: Die bomen hebben op zich ook een rare groeivorm. Dat komt denk ik omdat het productiehoutbosjes zijn. Die moet je af en toe kappen ten behoeve van de biodiversiteit eronder. Kijk maar eens wat een struiken eronder groeien. Een bos is meer dan een boel bomen: struiken, kruiden en mycelium zijn daar ook onderdeel van!

Antwoord 4: Dit is meestal aan de hand als rupsen en jonge vogels niet goed op elkaar zijn afgestemd door de natuur in het voorjaar… .🙈. Dus vroeg rupsen in het voorjaar en laat jonge vogels die gevoerd moeten worden. Meestal lijdt de eik er niet onder maar ze missen wel blad in het voorjaar. Ik kan me voorstellen dat als het vaker voorkomt dat een eik minder vitaal wordt. Bladgroen is toch nodig om energie te krijgen in de boom.
En helemaal positief ben ik er niet over. Ik kom toch echt erg veel slechte eiken tegen… . Droogte is een van de oorzaken.

Antwoord 5 krijgen we via een link:  De voedselketen van zomereik, wintervlinder en koolmees is uitgebreid onderzocht. De zomereik is in veertig jaar tijd ongeveer tien dagen eerder gaan uitlopen. Van de jonge bladeren leven de rupsen van de wintervlinder. De manier waarop dit insect het tijdstip ‘berekent’ waarop het uit het ei moet  komen, verschilt van de manier waarop de eikenboom het tijdstip ‘berekent’ waarop de blaadjes uit de knop komen. Dat levert een ‘mistiming’ op: ze komen te vroeg uit het ei. Tegenwoordig komen de wintervlinderrupsen gemiddeld veertien dagen eerder uit het ei dan vroeger, en dan zitten de blaadjes nog in hun knop.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.