Wat doet de natuur dan? De bijenwolf neemt een bladsnijder te grazen

Het lijkt er op dat de insecten uit hun schulp kruipen. Ze hadden het moeilijk, maar met het weer van nu komen ze toch voor de dag. En werken ze gelijk aan nageslacht.

Interessant? Deel het artikel

bijen voortplanten

De aanloop naar het voorjaar was bar en boos want nat en koud. Daar kregen we de warmste en zonnigste junimaand ooit achteraan. Ben dan maar eens een kwetsbare insect, dat het toch al zo moeilijk heeft omdat die op het platteland het liefst doodgespoten wordt.

Ook in de Salland Zoemt-app met natuurkenners klonken bezorgde geluiden. Er werden veel minder bijen, wespen en later ook vlinders waargenomen. Nu het weer wat gunstiger is en de bloesems laten zien of ze wel of geen vrucht van plan zijn te gaan maken, wordt de schade zichtbaar.

“De insecten lijken nu toch te komen met het toenemen van de vochtigheid,” lezen we mee in de whatsapp-groep. “Op mijn bloemenveldje is het druk met wilde bijen, vlinders en insecten! Zoals ook andere jaren. Dit jaar wel meer hommels.”
“Het lijkt er op dat het bestuiven ook goed gekomen is. De pruimen zitten er aan te komen!”
“Die indruk heb ik ook. De droogte zat in de weg, maar nu met de regen krabbelt de natuur toch al weer snel terug. Ik zie bijen, hommels en zweefvliegen.”
“Het lijkt er op dat we geen desastreuze achteruitgang hebben, meer als een korte pauze. Maar hoe dan ook is een langdurige droogte slecht voor alle natuur.”

Bijenwolf

De insecten doen intussen dapper hun best de soort in stand te houden, zoals je op de foto ziet. Zoals je op de foto dénkt te zien. Want we kijken niet naar een heterdaadje. We kijken naar een bijenwolf (dat is een graafwesp) die een grote bladsnijder (een bij) te pakken heeft. En die bij was nog wel zo lekker een blaadje aan het oppeuzelen. De wolf legt larven op de bij, die vervolgens de bij leeg vreten en zich vervolgen ontpoppen tot nieuwe bijenwolf. Dus ja, toch voortplanting, maar dan niet gezellig samen.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *