De aanloop naar het voorjaar was bar en boos want nat en koud. Daar kregen we de warmste en zonnigste junimaand ooit achteraan. Ben dan maar eens een kwetsbare insect, dat het toch al zo moeilijk heeft omdat die op het platteland het liefst doodgespoten wordt.
Ook in de Salland Zoemt-app met natuurkenners klonken bezorgde geluiden. Er werden veel minder bijen, wespen en later ook vlinders waargenomen. Nu het weer wat gunstiger is en de bloesems laten zien of ze wel of geen vrucht van plan zijn te gaan maken, wordt de schade zichtbaar.
“De insecten lijken nu toch te komen met het toenemen van de vochtigheid,” lezen we mee in de whatsapp-groep. “Op mijn bloemenveldje is het druk met wilde bijen, vlinders en insecten! Zoals ook andere jaren. Dit jaar wel meer hommels.”
“Het lijkt er op dat het bestuiven ook goed gekomen is. De pruimen zitten er aan te komen!”
“Die indruk heb ik ook. De droogte zat in de weg, maar nu met de regen krabbelt de natuur toch al weer snel terug. Ik zie bijen, hommels en zweefvliegen.”
“Het lijkt er op dat we geen desastreuze achteruitgang hebben, meer als een korte pauze. Maar hoe dan ook is een langdurige droogte slecht voor alle natuur.”
Bijenwolf
De insecten doen intussen dapper hun best de soort in stand te houden, zoals je op de foto ziet. Zoals je op de foto dénkt te zien. Want we kijken niet naar een heterdaadje. We kijken naar een bijenwolf (dat is een graafwesp) die een grote bladsnijder (een bij) te pakken heeft. En die bij was nog wel zo lekker een blaadje aan het oppeuzelen. De wolf legt larven op de bij, die vervolgens de bij leeg vreten en zich vervolgen ontpoppen tot nieuwe bijenwolf. Dus ja, toch voortplanting, maar dan niet gezellig samen.