Wat doe jij als ondernemer duurzaam: Biowinkel Overesch start met verpakkingsvrij concept

In de biowinkel van Overesch in Raalte kun je sinds deze week verpakkingvrij winkelen.

Interessant? Deel het artikel

wisselbaar overesch 230117

Verpakkingvrij boodschappen doen is in Nederland geen gemakkelijke opgave, laat staan in Salland. Maar bij de Biowinkel van Overesch is het sinds deze week mogelijk. Inkooporganisatie Udea heeft Wisselbaar op de markt gebracht en dat concept is nu ook geïntroduceerd aan de Hondemotsweg.

Udea heeft zich de afgelopen jaren sterk gefocust op de grootste verpakkingsboosdoener: single-use plastic, oftewel wegwerpplastic. Plastic is niet goed voor onze gezondheid en ook niet voor ons milieu. Het in de ban doen van single-use plastic heeft daarom onze grootste prioriteit. Het is tijd om een stap verder te gaan: binnenkort (week 2 van 2023) start Udea in biospeciaalzaken en Ekoplaza winkels met het unieke project om boodschappen te doen zonder onnodige verpakkingen: Wisselwaar.

Het concept is simpel: de producten zitten een statiegeld-fles. “Bij diverse zuivelproducten is het al heel normaal: de glazen statiegeldfles. Waarom gebruiken we dat systeem eigenlijk niet voor veel meer producten?”

Eenzelfde systeem gaat Udea invoeren voor allerlei alledaagse bio basics en onderscheidende producten zoals ontbijtgranen, rijst en conserven. Glas kan namelijk (bijna) onbeperkt hergebruikt worden, in tegenstelling tot plastic, dat snel degradeert en niet of nauwelijks herbruikbaar is. Wisselwaar: boodschappen in een glazen pot.

Statiegeldsysteem

In totaal kopen we in Nederland miljoenen voedselverpakkingen per jaar. Dat is bijna 3.300 plastic verpakkingen per huishouden. In Nederland produceerden we in 2021 zo’n 9.937.000 ton afval, wat neerkomt op 571 kg afval per persoon. Dat is meer dan het Europese gemiddelde volgens partijen als Kassa en Milieu Centraal. Tegelijkertijd wil de Europese commissie de stroom verpakkingsafval per inwoner fors verminderen. Met Wisselwaar zijn bio-boodschappen afvalvrij verpakt.

Wat maakt Wisselwaar uniek?

  • De producten zijn 100% biologisch.
  • Herbruikbare glazen statiegeld potten.
  • Voorkomen van onnodige verpakkingsmaterialen.
  • Verkleinen van de CO2 uitstoot.
  • Geen gedoe met zelf je potten vullen.
    Verkrijgbaar in twee formaten van 500 milliliter en 1100 milliliter.

Biologisch product van het jaar

Wisselaar is genomineerd voor de Biologisch product van het jaar verkiezing. Klik hier voor meer informatie.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *