Wat deed de natuur in maart: die begon aan de lente

Salland Zoemt heeft een appgroep met mensen die beter om zich heen kijken als ze in de natuur zijn. Van hun waarnemingen maken we iedere maand een overzicht.

Interessant? Deel het artikel

Schermafbeelding 2024-03-29 om 20.28.06 Normaal

Maart is de maand waarin de lente begint. Nu zijn voor de meesten van ons de seizoenen een gegeven waar we makkelijk overheen stappen: ze zijn er, ’t is vroeger of later donker, warmer of kouder, we hebben zo onze voorkeuren, that’s it. Maar de natuur denkt daar heel anders over. Voor de natuur zijn de seizoenen heilig, het gaat serieus om leven en dood. Doe je er niet aan mee dan ben je gezien.

Lente is nieuw leven. Herrijzenis. De symboliek van Pasen heeft daar alles mee te maken. Jezus is volgens de christenen herrezen: nieuw leven; lente. Om met het nieuwe te beginnen, moet het oude opgeruimd worden. De winter composteert dankzij leven in de grond. We hebben de veertig dagen vasten weliswaar afgeschaft, maar we verdrijven boze donkere wintergeesten nog wel met paasvuren. De ene traditie is ons meer waard dan de andere. En wees eerlijk: dat reinigen van je lichaam waar vasten zo goed voor is… we zijn zuiniger op wat we aan brandstof in onze auto gooien dan wat we zelf aan brandstof wegwerken…

Nieuw leven, als je goed om je heen kijkt zie je de kracht ervan in de natuur. De cyclus staat weer helemaal aan het begin: nieuw leven > vol tot wasdom komen > zaden produceren > even uitrusten. Lente, zomer, herfst, winter.

De foto boven dit stuk is ook puur natuur: hoe komt die lucht zo rood? De lage avondzon wordt dan gefilterd door vocht in de lucht. Als dat in de ochtend het geval is heb je water in de sloot, in de avond heb je mooi weer aan boord. Dat schijnt te maken te hebben met een meestal voorkomende westenwind. Als zonlicht in de ochtend door vochtdeeltjes gefilterd wordt, komt dat vocht nog onze kant op, in de avond is dat vocht al voorbij getrokken. Of zoiets 😉

Zie hieronder de foto’s van de appgroep van Salland Zoemt.

Te beginnen met die grondwroetende compostarbeiders.

Zie hier de enorme kracht dat nieuw leven heeft:

Krachtig dat nieuwe leven. En wonderschoon.

We dachten hier te maken te hebben met een amuse van een sterrenrestaurant…

Dit kwam in de app binnen onder de titel ‘possenmos’

Wat dacht je van de symmetrie van de natuur. Dat één zo’n klein zaadje precies weet wat ie moet doen.

Ook mooi: de letterzetter. Dat is een insect die onder de bast van de spar kruipt en daar gleufjes graaft alsof hij het hiërogliefen-handschrift kent. De spar produceert normaal hars tegen de letterzetter, maar door het veranderende klimaat lukt hem dat niet meer in voldoende mate. Overigens is dat nog niet de grootste ramp: de spar is niet inheems. Daar waar hij plekken vrij maakt in het bos (omdat ie dood gaat) krijgt een veel biodiverser bos een herkans.

In mei leggen vogels een ei, ganzen denken daar heel anders over.

Tot slot:

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant